KİT’lerde bitmeyen reform için yeniden düğmeye basıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek KİT’lerde reformla satın alma usullerinin kurumsal yönetim ilkeleri, verimlilik ve kârlılık ekseninde yeniden düzenleneceğini söyledi. Yönetim kurulları daha profesyonelleşecek.

Ekonomi 24 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Şimşek KİT'lerde mevcut düzenlemenin ticari esasları tam olarak karşılamadığını, bu nedenle yeni düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Kamu iktisadi teşebbüslerinde (KİT) yıllardır devam eden ve bir türlü sonuca ulaşılamayan reform çalışmaları yeni ekonomi yönetimi döneminde de devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek KİT’lerde şeffaflığı ve hesap verilebilirliği artırmak için başlattıkları iki kısımlı reform çalışmalarının ilk aşamasını bitirdiklerini ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunduklarını söyledi.

Şimşek bu reformla birlikte kamu iktisadi teşebbüslerinin dünya uygulamalarına yaklaştırılacağını ifade etti. Mevcut düzenlemenin ticari esasları tam olarak karşılamadığını, bu nedenle yeni düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Şimşek KİT’lerin yönetim kurullarının daha profesyonel hale getirileceğini ve satın alma usullerinin kurumsal yönetim ilkeleri, verimlilik ve kârlılık ekseninde yeniden düzenleneceğini söyledi.

Şimşek’in ilk aşamasını bitirdiklerini ifade ettikleri reformlar hayata geçirilmesi yönetim kurullarının bugün olduğu gibi yalnızca siyasi bağlantısı olanlardan arındırılması ve ihalelerde “davet usulü”nün daha az devrede olması anlamına gelecek.

‘Mali disiplin konusundaki duruşumuz net’

Şimşek çalışmayı KİT’lerin uluslararası alanda kabul görmüş şeffaflık standartlarına uyması ve hesap verebilirliklerini güçlendirmek için yaptıklarını ifade ederek “Bu reformla birlikte kamu iktisadi teşebbüslerimizi dünya uygulamalarına yaklaştıracağız” diye konuştu.

İktidardan patronlara 'sonbaharda yapısal reform' sözüİktidardan patronlara ‘sonbaharda yapısal reform’ sözü

Bütçeden transferlerin yüzde 6,2’si KİT’lere gidiyor

Böylece KİT yönetişimini uluslararası normlara uygun hale getireceklerini anlatan Şimşek şu değerlendirmede bulundu:

“Reform çalışmalarımız tasarruf tedbirimizle uyumlu. Harcamalarımızı verimli bir şekilde yönetiyoruz. Etkin kullanılan kamu kaynaklarıyla mali disiplinimiz güçleniyor. Mali disiplin konusundaki duruşumuz net. Para ile maliye politikası arasındaki uyumu pekiştiriyoruz. Attığımız adımlar ve aldığımız kararlar göstergelere de yansıyor. Göstergelerde kalıcı bozulmalara geçit vermemek için gerekli tedbirleri aldık, almaya da devam edeceğiz.”

Şimşek’in verdiği bilgiye 2024 yılı kamu mali yönetimi bütçesinden yapılacak transferlerin yüzde 6,2’si enerji, ulaştırma ve tarım gibi kritik sektörlerde ülke ekonomisinde önemli yere sahip olan KİT’lere gidiyor. Bu nedenle KİT’lerde reform yapmak önemli ve bu nedenle çalışma Orta Vadeli Program’a (OVP) dahil edilmiş.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.