KKM’nin kur faturası haziranda uçtu

KKM’den dövizin hızla değer kazandığı haziranda bütçe ve Merkez Bankası’na binecek kur farkı aylık 192 milyar liraya ulaşabilir. Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş geçen yılın tümünde faturanın 182.5 milyar lira olduğunu söylüyor.

Ekonomi 4 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Hazine ve Maliye eski bakanı Nureddin Nebati’nin ‘çağın buluşu’ olduğunu iddia ettiği Kur Korumalı Mevduat’ın dövizin hızla değer kazandığı aylardaki faturası hayli yüksek olacak.

Dövizin hızlı artışını önlemek için 2021 Aralık devreye sokulan kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasının sonuçları iyice can yakmaya başladı. EKONOMİ gazetesi köşe yazarlarından Alaatin Aktaş’a göre, eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ‘çağın buluşu’ olduğunu iddia ettiği Kur Korumalı Mevduat’ın dövizin hızla değer kazandığı haziran ayındaki faturası ‘inanılmaz’ olacak.

Merkez Bankası, dövizden dönüşümlü KKM'de faizin peşin ödemesini yasakladıMerkez Bankası, dövizden dönüşümlü KKM’de faizin peşin ödemesini yasakladı

Alaatin Aktaş dün yayınlanan ‘KKM’de haziranın kur farkı yükü inanılmaz!’ başlıklı köşe yazısının bir bölümünde şunları söylüyor:

“Daha iki hafta kadar önce, 16 Haziran’da bu köşede kur korumalı mevduattan haziran ayında bütçe ve Merkez Bankası’na binecek kur farkı yükünün 150 milyar liraya ulaşacağını yazdığımda bazı çevreler bir aydaki tutarın bu düzeyde olamayacağını ileri sürmüştü. Haklılarmış! Kur korumalıdan bütçe ve Merkez Bankası’na haziranda gelecek olan kur farkı yükü 150 milyar lira olmayacak. Çünkü çok daha fazla olacak! Aylık toplam yük 166 milyar lira ile 192 milyar lira arasında oluşabilecek. “166 milyar mı, 192 milyar mı, arada çok fark var, böyle tahmin mi olur” diyorsanız, siz de haklısınız ama ben de haklıyım.

Mehmet Şimşek’in Nurettin Nebati’den farkı var mı?Mehmet Şimşek’in Nurettin Nebati’den farkı var mı?

Aktaş doğru tahmin yapabilmek için para cinsi ve vade gibi iki temel detayın bilinmesi gerektiğini ancak bu veriler gizli olduğu için varsayımlara dayalı hesaplama yaptığını belirttiği köşe yazısında KKM’nin 2022’nin tümünde 182.5 milyar lira dolayında olan yükünün bu yıl çok daha artacağına işaret ediyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.