KKM hacmi iki haftada 60 milyar lira düştü: Ha gayret, kaldı 3.2 trilyon

Merkez Bankası’nın bankacılık sektörüne kur korumalı mevduattan TL mevduata dönüşüm hedefi kararını açıkladığı günle başlayıp 1 Eylül ile biten iki haftada KKM hesaplarında 60 milyar liralık düşüş oldu.

Ekonomi 8 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası'nın talimatının ardından KKM hacmi 8 ay sonra ilk kez düşüşe geçerken, çıkış geçen hafta da sürerek 2 haftada 60 milyar liraya ulaştı.

Merkez Bankası’nın bankacılık sektörüne kur korumalı mevduattan TL mevduata dönüşüm hedefi kararını açıkladığı günle başlayıp 1 Eylül ile biten iki haftada kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında 60 milyar liralık düşüş oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerine göre kararın ilk açıklandığı hafta 39.3 milyar lira, uygulamaya girdiği geçen hafta ise 20.32 milyar liralık gerileme yaşandı. Piyasa uzmanları ikinci gerilemenin ise istenilen hızda olmadığına dikkat çekti.

Merkez'in çıkış stratejisi etkili oldu: KKM 8 ay sonra ilk kez düştüMerkez’in çıkış stratejisi etkili oldu: KKM 8 ay sonra ilk kez düştü

Döviz mevduatları 4 milyar dolar arttı

Geçen hafta parite etkisinden arındırılmış olarak 760 milyon dolar azalsa da iki haftada Merkez Bankası verilerine göre ise yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 4 milyar dolar artış gösterdi.

BDDK verilerine göre iki haftadır süren KKM hesaplarındaki gerileme en son 6 Ocak haftasında yaşanmıştı. Merkez Bankası 20 Ağustos’ta bankacılık sektörüne KKM hesaplarından TL mevduata dönüş hedefi belirlemiş limitlerin altında kalan bankalara ise menkul kıymet alım zorunluluğu getirmişti. Bu hamlenin ardından daha 28 Ağustos’ta devreye girmeden önceki hafta KKM hesaplarında gerileme yaşanmıştı.

BDDK verilerine göre, KKM hesaplarının büyüklüğü 3 trilyon 348 milyar 326 milyon lira seviyesine indi. KKM’nin dolar cinsi büyüklüğü ise 125 milyar 957 milyon dolar seviyesine geriledi. Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistiklerine göre 1 Eylül ile biten haftada yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış olarak 760 milyon dolar azaldı. 25 Ağustos ile biten haftada ise parite etkisinden arındırılmış olarak 4 milyar 782 milyon dolar artmıştı. Böylece iki haftalık değişim 4 milyar dolar seviyesinde oldu.

Prof. Gürkaynak da tartışmaya girdi: KKM bir rezalettirProf. Gürkaynak da tartışmaya girdi: KKM bir rezalettir

Ekonominin yeni gündemi: KKM'nin Merkez Bankası'na maliyeti var mı, yok mu?Ekonominin yeni gündemi: KKM’nin Merkez Bankası’na maliyeti var mı, yok mu?

 

Şimşek'e kötü haber: TL mevduat faizleri yetmedi, KKM’den çıkanların çoğu dolara gidiyorŞimşek’e kötü haber: TL mevduat faizleri yetmedi, KKM’den çıkanların çoğu dolara gidiyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.