Ömer Koç: İkinci yüzyılda da ilim ve fen rehberliğinde çalışmayı sürdüreceğiz
Koç Holding yılın ilk yarısında konsolide bazda toplam 30,8 milyar dolar gelir elde etti. Bu dönemde yaklaşık 1,9 milyar dolar kombine yatırım yapan Koç Holding’in son beş yıldaki kombine yatırım tutarı ise 12,3 milyar dolara ulaştı.
Koç Holding yılın ilk yarısında konsolide bazda toplam 30,8 milyar dolar gelir elde ederken yaklaşık 1,9 milyar dolarlık kombine yatırım gerçekleştirdi. Böylece şirketin son beş yıldaki kombine yatırımları 12,3 milyar dolara ulaştı. Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu “Yılın ilk yarısında dünyada ve ülkemizde yaşanan zorlu ekonomik koşullara rağmen çalışmalarımızı özveriyle sürdürdük. 1926 yılında temelleri atılan topluluğumuzun ikinci yüzyılına uzun vadeli sağlam iş stratejilerimiz ve çalışma arkadaşlarımızın gayretleri sayesinde emin adımlarla ilerliyoruz. Bilançolarımızı, nakit akışımızı ve likiditemizi disiplinle yönetirken; yatırımlarımıza da ülkemizin geleceğine duyduğumuz güvenle devam ediyoruz” dedi.
Sözlerine “Küresel büyüme vizyonumuz doğrultusunda topluluğumuzu önümüzdeki yüzyılın rekabetine hazırlayacak ve uluslararası rekabet gücümüzü artıracak stratejik hamlelerde bulunuyor, coğrafi olarak faaliyet gösterdiğimiz ülkeleri genişletiyoruz” diye devam eden Çakıroğlu Türkiye dışında 58 ülkede 128 üretim tesisi ve pazarlama şirketiyle faaliyet gösterdiklerini, ofislerinde 58 dil konuşulduğunu ve 43 farklı para birimiyle işlem yaptıklarını vurguladı.
Koç Topluluğu’nun ihracat başarılarına da dikkat çeken Levent Çakıroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülkemizin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 7’sini üstleniyoruz. Topluluk şirketlerimiz 155’ten fazla ülkeye yaptıkları ihracatla, ülke ekonomimize önemli katkı sağlıyor. Bu başarıların bir göstergesi olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısı araştırmasında, topluluk şirketlerimizin bu yıl da en üst sıralarda yer almasından gurur duyuyoruz. Araştırmanın mal ihracatları kategorisinde Ford Otosan ‘ihracat şampiyonu’ olurken Tüpraş dördüncü, Arçelik sekizinci seçildi. Diğer yandan İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan ve ülkemizin sanayi devlerini belirleyen Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu araştırmasında da TÜPRAŞ birinciliğini korurken Ford Otosan ikinci, Arçelik yedinci oldu. Ülkemiz için çalışmaya, üretmeye, katma değer yaratmaya kararlılıkla devam edeceğiz.”
Koç Topluluğu olarak her zaman finansal performanslarını iyileştirmenin ötesinde paydaşlara değer yaratan bir iş anlayışını benimsediklerini kaydeden Çakıroğlu “Topluluğumuzun 2023 yılında çevresel ve sosyal sürdürülebilirlikte öne çıkan gelişmelerini ve 2050 karbon nötr hedefimize yönelik performansımızı paylaştığımız 2023 sürdürülebilirlik raporumuzu yayınladık. Koç Holding Karbon Dönüşüm Programı kapsamında 2050 karbon nötr hedefimize doğru kararlılıkla ilerliyoruz. 2023 yılı sonu itibariyle operasyonlarımızdan kaynaklanan karbon emisyonlarını 2017 yılına kıyasla yüzde 14 azalttık” dedi. Çakıroğlu Koç Holding’in karbon nötr hedefine doğru giden yolda teknoloji ve inovasyonun kritik bir rol oynadığını, özellikle su kaynaklarının daha etkin yönetimi için yenilikçi uygulamaları hayata geçirdiklerini de sözlerine ekledi.