Koç Holding Yapı Kredi Bankası hissesi sattı piyasa fiyatı beğenmedi

Koç Holding, Yapı Kredi Bankası'nın çıkarılmış sermayesinin yüzde 6,81'ini borsa dışında kurumsal yatırımcılara pay başına 11,75 TL bedelle toplam 6,76 milyar TL karşılığında sattı.

Ekonomi 26 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Koç Holding ile Koç Finansal Hizmetler A.Ş.'nin bankadaki toplam payı yüzde 61,17 olacak.

Koç Holding’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre Yapı Kredi Bankası’nın çıkarılmış sermayesinin yüzde 6,81’ine tekabül eden toplam 575 milyon nominal değerli payı hızlandırılmış talep toplama yöntemiyle, borsa dışında kurumsal yatırımcılara satışı pay başına 11,75 TL bedel üzerinden toplam 6cmilyar 760 milyon TL karşılığında gerçekleşti. Açıklamaya göre takas işleminin yarın borsa dışında gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Koç, ana hissedar olmaya devam edecek

İşlem’in kapanışını takiben, Koç Holding’in halen yüzde 27,02 olan bankadaki doğrudan pay sahipliği yüzde 20.22’e inerken, yüzde 100’ü Koç Holding’e ait olan  Koç Finansal Hizmetler A.Ş.’nin  yüzd 40,95’lik payı ise değişmeyecek. İşlemin kapanışından sonra Koç Holding ile Koç Finansal Hizmetler A.Ş.’nin bankadaki toplam payı ise yüzde 61.17 olacak.

Yapı Kredi'den piyasa beklentisine uygun 24.1 milyar TL net karYapı Kredi’den piyasa beklentisine uygun 24.1 milyar TL net kar

Yapı Kredi günü düşüşle kapattı

Önceki gece geç saatlerde yapılan satış açıklamasının ardından hem Yapı Kredi, hem de Koç Holding hisseleri dün güne hareketli başladı. Piyasanın yüzde 12 iskontolu satış fiyatını beğenmemesi nedeniyle önceki günü 13,37 TL’den tamamlayan Yapı Kredi Bankası’nın hisselerinin, kaybı dün gün içinde yüzde 7’nin üzerine çıktı ve fiyat da  12,36 TL’ye kadar düştü. Yapı Kredi hisseleri kapanışa doğru biraz yükselerek günü yüzde 4,79 düşüşle 12,73 TL’den tamamladı. Yapı Kredi Bankası hisselerindeki düşüş Banka Endeksi’ni de etkiledi. Gün içinde iniş yönünde hareket eden Banka Endeksi günü yüzde 1,32’lik düşüşle kapatırken, Yapı Kredi Bankası hisseleri en çok işlem gören ikinci hisse senedi oldu. Önceki günü düşüşle kapatan Koç Holding hisseleri satış nedeniyle şirkete kaynak gireceği için günü yüzde 2,23 oranında değer kazanarak kapattı. Ancak bu denli büyük miktarda hisse senedinin el değiştirdiği bir işlemde fiyatın iskontolu olması şaşırtıcı değil.

Yüzde 25 faizin bankalara faturası 90 milyar liraYüzde 25 faizin bankalara faturası 90 milyar lira

Yatırımcılar kimler?

Uzmanlar, Yapı Kredi hisselerini dünyanın en önemli yatırım bankaları aracılığıyla  satın alanların stratejik yatırımcı olmadığını belirterek şunları söylediler:

“Onlar hem daha yüksek oranlı hisse alırlardı, hem de fiyat iskontolu olmazdı. Koç’un Yapı Kredi’den çıkan ortağı İtalyan Unicredit stratejik yatırımcıya iyi bir örnekti. Bu kez yatırımcıların Yapı Kredi’den para kazanacaklarını düşünüp iyi bir fiyattan girip orta veya uzun vadede karlarını  realize edip çıkacak fonlar olduğunu düşünüyoruz.”

Koç Holding’in, Yapı Kredi hisse satışından gelecek kaynağı yeni yatırım ve iş kollarında kullanması bekleniyor. Bu yatırımların başında da elektrikli araçlar için yapılacak pil fabrikasının geldiği tahmin ediliyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.