Abbas Türkiye’de: Erdoğan gönül koyduğu Filistin lideriyle Beştepe’de görüştü
Yunanistan'da işçi sendikaları asgari ücrete yapılan zammı yetersiz buldu, "Bu ücretlerle geçimimizi sağlayamıyoruz" diyerek 24 saatlik greve gitti. Grev ulaşımı sekteye uğratırken medya sektörü de gün boyu haber servis etmedi.
Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (GSEE) çağrısıyla ülke genelinde işçiler ekonomik şartların iyileştirilmesi talebiyle 24 saatlik greve gitti. GSEE hayat pahalılığına dikkati çekerek işçi maaşlarının artırılmasını ve ekonomik kriz sürecinde iptal edilen toplu iş sözleşmelerinin yenilenmesini talep etti.
GSEE çağrısıyla ülke genelinde yapılan 24 saatlik grev süresince metro, tramvay ve banliyö treni gibi toplu taşıma araçları hizmet vermedi. Deniz ulaşımı kesintiye uğradı. Otobüsler ise sadece belirli saatlerde çalıştı. Grev çerçevesinde işçiler başkent Atina’da eylem düzenledi. Gösteride maaş artışı ve toplu iş sözleşmesi gibi taleplerini dile getiren işçiler parlamento binasına yürüdü.
Tersane işçisi Stelyos Danis AA muhabirine “Bugün tüm çalışanlar olarak ülkedeki hayat pahalılığına, düşük maaşlara, işsizliğe karşı haklarımız için mücadele etmek üzere buradayız. Tersaneler için büyük işletmeler kapanıyor. 2 bin 500 ila 3 bin çalışanı olan işletmeler artık sadece 50 personelle çalışıyor. Daha iyi bir gelecek, çocuklarımızı kendimizinkinden daha iyi şartlarda büyütmek için mücadele ediyoruz” dedi.
Protesto yürüyüşünde İsrail’in saldırılarına karşı çıkanlar da Filistin bayraklarıyla “Filistin’e özgürlük” sloganları attı. Eyleme katılan Yunanistan Filistinliler Cemiyeti üyesi Abu Assam Muhammed “Bugün hayat pahalılığına karşı duran, maaşlara zam talep eden Yunanistan sendikalarının genel grevi vesilesiyle Filistin için Gazze’de Filistin halkına yapılan soykırıma karşı da eylem yapma ve halkların dayanışmasını istemi fırsatı bulduk” diye konuştu.
Geçen haziran ayında yeniden seçilen Başbakan Kyriakos Mitsotakis’in muhafazakar hükümeti aylık asgari ücreti görev süresinin bitimi olan 2027 yılına kadar 950 euroya çıkarma ve ortalama ücreti de yüzde 25’ten fazla artırarak 1500 euroya yükseltme sözü vermişti.
Ülkede 2010-18 borç krizi sırasında IMF, Avrupa Merkez Bankası ve AB ile imzalanan üç uluslararası kurtarma paketi karşılığında ücretler düşürülmüştü. Krizden kurtulmaya çalışan Yunanistan 13 yıl “çöp” kategorisinde kaldıktan sonra 2023’te “yeniden yatırım yapılabilir” ülke statüsü kazanmıştı. Yunanistan’da ortalama aylık maaş 1175 euro seviyesinde. Bu rakam 15 yıl öncesine göre yüzde 20 daha düşük. Ülkede işsizlik ise yüzde 10’un üstünde seyrediyor. Yunanistan işsizlik oranında Avrupa Birliği’nde İspanya’nın ardından ikinci sırada.