Konut fiyatı arttı, parası yetmeyen arsa ve tarlaya koştu

Toplam gayrimenkul satışları için konutun payı gerilerken, arsa ve tarla gibi konut dışı gayrimenkule olan talep artarak devam ediyor. Bu yılın ilk 7 ayında arsa tarla satışları yüzde 3.3 artarak 58,3'e çıkarken, aynı dönemde konut satışları yüzde 41.7’ye geriledi.

Ekonomi 22 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Gayrimenkulde yatırım rüzgarı arsa için esiyor. 2023’ün ilk 7 ayında 942 bin 485 arsa tarla satılırken, gayrimenkuldeki payı da yüzde 58,3'e çıktı.

Pandemi döneminde arsaya başlayan talep,  artan ev fiyatları ve deprem etkisiyle hız kazandı. Konuta erişemeyenler için alternatif bir yatırım alanı olarak yükselen arsa satışları 2021 yılında yüzde 50.6 ile konutun önüne geçerken, bu alanda rekorlar kırılmaya devam ediliyor.
Türkiye genelinde ocak-temmuz döneminde 1 milyon 617 bin 812 adet gayrimenkul el değiştirirken, bu satışların 675 bin 327’si konut, 942 bin 485’i ise konut dışı gayrimenkul olarak tanımlanan arsa, tarla ve iş yeri satışlarından oluştu. Böylece 2023’ün ilk 7 ayında gayrimenkul satışları içinde arsa ve tarlanın payı 3.3 puan artarak yüzde 58,3’e ulaşırken, aynı dönemde konut satışlarında yüzde 17,7 puan düşüş oldu ve toplam satışlar içindeki payı yüzde 41.7’ye geldi. Konut dışı gayrimenkul satışları ocak-temmuz dönemleri baz alındığında 2022’de 912 bin 448, 2021’de 742 bin 583, 2020’de 608 bin 353, 2019’da ise 525 bin 740 adet olmuştu.

Konutta düşüş durdu, Antalya’da yabancıya satılan her 3 konuttan biri Ruslara gittiKonutta düşüş durdu, Antalya’da yabancıya satılan her 3 konuttan biri Ruslara gitti

3-4 yıl öncesinin tersine döndü

Arsa tarla satışlarına olan talep hakkında konuşan MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş, Türkiye’de ilk 7 ayda satılan toplam gayrimenkul sayısının 1,7 milyona  yaklaştığını belirterek, bunun yaklaşık yüzde 59’unu ticari, arsa, tarla ve arazi gibi konut dışı satışların oluşturduğunu söyledi. Bu oranın bir rekor olduğunu dile getiren Taş, 3-4 yıl önce tam tersi bir tablo ile karşı karşıya olduklarını belirtti. Taş, “Konut fiyatlarındaki artış ve özellikle ikinci el konutta ulaşılabilirliğin azalması, kredi maliyetlerinin yüksekliği ile deprem ve Covid-19 sonrası arsa ve tarlaya ilginin devam etmesi bu rekoru getirdi” dedi.

1-2 milyon liralık yatırım yapılıyor

Konut dışında oluşan talebin özellikle büyükşehirlerde çeperlere ve komşu şehirlere doğru yoğunlaştığını dile getiren Taş, “İstanbul’da çeperlerde halen iyi fırsatlar olduğunu söyleyebiliriz. Yatırımcıların konut dışında ortalama 1-2 milyon lira seviyesinde yatırım yaptıklarını gözlemliyoruz” diye konuştu.

“KKM talebi artıracak”

Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de özellikle konut için yeterli birikimi olmayan yatırımcıların arsa ve tarlada daha çok prim beklentisiyle birikimlerini bu alana kaydırdığını söyledi. Özgün, arsaya yönelik yüksek talebin süreceğini düşündüklerini kaydederek, “Önümüzdeki süreçte kur korumalı mevduat, altın ve döviz gibi alanlardaki birikimlerin arsa ve tarlaya gözle görülür bir şekilde transfer edileceğini düşünüyoruz” dedi.

“Büyük bölümü tarla ve arsa”

Gayrimenkul değerleme uzmanı Ahmet Büyükduman da konut satışlarındaki zayıflama eğiliminin sürdüğünü belirterek, buna etki eden yüksek fiyat ve düşük arz gibi konulardan bahsetti. Büyükduman, “Konut dışı satışların çok büyük bölümünü arsa ve tarlalar oluşturuyor. Bu alanda satışlar artmaya devam ediyor. Enflasyondan kaçan ancak konuta erişemeyenler arsa ve tarlaya koşuyor” diye konuştu.

“Maket üzerinden almayın, belediyeye danışın”

Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altınkök de konuya ilişkin değerlendirmeler yaparak, bazı uyarılarda bulundu. Enflasyona karşı parasını korumak isteyen ve birikimiyle konut alamayanlar ile deprem ve Covid-19 nedeniyle İstanbul’dan hızlıca uzaklaşıp kalabilecek bir yer arayanların Silivri ve Trakya’yı tercih ettiğini anlatan Altınkök, bu talebin bazı fırsatçıları da harekete geçirdiğini söyledi. Bölgede hisseli arsa ve hisseli tarla satışlarının yoğun bir şekilde devam ettiğini dile getiren Altınkök, özellikle küçük yatırımcıların arazi hisselendirme işi yapanların kapısını çaldığını söyledi.
Altınkök, hisseli tarla satışlarında, bölgenin kısa sürede imara açılacağı ve üzerinde konut geliştirilebileceği gibi vaatler verildiğini belirterek, şu uyarılarda bulundu:

“Hatta göstermelik maket projeler de üretiliyor. Böylece imar durumu olmayan yerlerde imar verilecek diye yapılan satışlarla yatırımcı mağdur edilebiliyor. Arsa veya tarla alacak kimselerin o bölgedeki belediyelere mutlaka başvurmaları ve imar durumunu sormaları gerekiyor. Ayrıca her hisseli arsaya prefabrik veya bungalov koyamıyorsunuz. Bu konuda da iyi araştırma yapılmalı. Aksi takdirde mağdur olabilirsiniz. Yatırımcılar bölgeyi bilmeyen, süslü sunumlarla ve maketlerle müşterileri cezbetmek isteyen satıcılara dikkat etmeli. Maketten arsa ve tarla almamalı. Bir arsa veya tarlayı alacak kişi mutlaka o bölgenin belediyesinde gerekli araştırmaları yapmalı.”

Kiralık konutlara talep artarken satılık evlerin fiyatı hız kestiKiralık konutlara talep artarken satılık evlerin fiyatı hız kesti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.