Konutçular fiyat artışı için kredileri gözlüyor

Bu yılın ilk 5 ayında konut satışları yüzde 16.3 düşerken, inşaat maliyetlerinde artış sürüyor. İşçilik maliyetleri yüzde 104.8’e çıkarken, yetkililer konut kredi faizlerinin yüzde 1’in altına inmesi halinde fiyatları yüzde 100 artırabileceklerini söyledi.

Ekonomi 12 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği’nin (GYODER) 2023’ün ikinci çeyreğine ilişkin yayımladığı Türkiye Gayrimenkul Sektörü raporu da, konut kredilerinin bireysel krediler içinde payının sert düştüğünü ortaya koydu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs 2023 İnşaat Maliyet Endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre ilk 5 ayda inşaat malzemeleri fiyat artışında yaşanan yavaşlama ile yıllık artış yüzde 33,55’e inerken, asgari ücret ve deprem nedeniyle işçilik ücretlerinde artış yıl bazında yüzde 104,83’e geldi. Ancak müteahhitler konut kredilerinde aylık faiz oranlarının yüksekliği ve kredi kısıtlamaları nedeniyle satışlarda istenilen seviyeleri yakalayamadı. Bu nedenle henüz maliyet artışları fiyatlara yansıtılamıyor. Diğer taraftan faiz oranlarının yüzde 1’in altına düşmesi halinde konut fiyatlarına yüzde 100’lük artış yapılacağı ifade ediliyor.

1 metrekare inşaatın maliyeti 1300 dolar

Maliyet artışlarının sektöre etkisini değerlendiren BOSS4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, “Asgari ücret bu yıl içinde iki kez artırıldı. Ayrıca deprem nedeniyle işçiler deprem bölgesine gidince yevmiyeler daha da yükseldi. Bir inşaat işçisinin günlük ücreti 500-600 TL olurken, bir ustanın günlük ücreti 1000 TL ile 1100TL’ye çıktı. Ayrıca dövizdeki artışa bağlı olarak başta demir ve çimento olmak üzere pek çok inşaat malzemesine zam geldi. 1 metrekare inşaatın maliyeti arsa hariç 650 dolar olurken, arsayı dahil ettiğimizde bu rakam 1300 dolara çıktı” dedi.  Ancak şu anda bu artışlarını fiyatlara pek yansımadıklarını da söyleyen Akkuş, “Halihazırda konutlarda kredi faizleri yüzde 2.5 ile 3 arasında ve verilen kredi miktarları sınırlı. Ancak konut kredi faizleri yüzde 1’in altına indiğinde biz de fiyatlarımızı yüzde 100 oranında artırabiliriz” diye konuştu.

Konut satışlarına fahiş fiyat ve deprem darbesi: Martta yüzde 21,4 düştüKonut satışlarına fahiş fiyat ve deprem darbesi: Martta yüzde 21,4 düştü

Malzemede gerileme beklenmiyor

Malzeme fiyat endeksini değerlendiren Karmar İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş ise deprem bölgesindeki konutlar için malzeme ve usta yönlendirilmesi nedeniyle malzeme ve usta bulmakta güçlük çektiklerini söyledi.  Yedikardeş, “Örneğin deprem bölgesinde hızlı üretim için inşaat malzemeleri öncelikli olarak o bölgeye yönlendiriliyor. Biz burada verdiğimiz siparişleri teslim almak için uzun süreler beklemek durumunda kalıyoruz. Dolayısıyla malzeme fiyatlarında gerileme olmasını beklemiyoruz” dedi.

Merkez Bankası Nisan 2023 Konut Fiyat Endeksi’ne göre Türkiye’de konutların m2 fiyatı 22 bin 841 TL olurken, İstanbul’da 35 bin 114 TL, Ankara’da 16 bin 800 TL, İzmir’de 26 bin 582 TL olarak gerçekleşti.

İnşattaki en büyük maliyet artışı işçilikte gerçekleşti. 

 

İnşaat maliyetlerinde yıllık artış yüzde 78.4 İnşaat maliyetlerinde yıllık artış yüzde 78.4 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.