‘Kredi notu görünümünde artış olumlu ama yabancı sermaye çekmeye yetmez’

ABD'li yatırım bankaları JPMorgan ve Goldman Sachs'ın TL'ye yatırım tavsiyesinin ardından Fitch ve S&P'nin kredi notu görünümünü 'negatif'ten 'durağan'a çıkarması geleceğe dair umutları artırdı. Ancak ekonomistlere göre doğrudan yabancı sermaye girişi için faiz artışından fazlası gerekiyor.

Ekonomi 1 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
ABD'li yatırım bankalarının TL'ye yatırım tavsiyelerinin ardından kredi derecelendirme kuruluşlarının kredi notu görünümünü 'negatif'ten 'durağan'a yükseltmesi geleceği dair umutları artırdı.

Ekonomi yönetiminin haziran ayından bu yana politika faizini 21,5 puan artışla yüzde 8,5’ten yüzde 30’a çıkarmasıyla başlayan ortodoks politikalara yaklaşma çabasının olumlu sinyalleri yavaş yavaş görülmeye başladı. ABD’li yatırım bankası JPMorgan’ın “TL’de ağırlık artır” tavsiyesinin ardından Goldman Sachs da TL’ye yatırım önerdi. “Türkiye yeniden oyuna giriyor” başlıklı 26 sayfalık raporda, pozitif faiz stratejisi nedeniyle TL carry trade işlemlerinin uzun yıllar sonra yeniden mümkün olabileceği öngörüldü.

Son olarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in ardından S&P Global de Türkiye’nin kredi notunu “B”de sabitleyerek kredi notu görünümünü “negatif”ten “durağan”a çıkardı. Karar beklentiler dahilinde gerçekleştiği için piyasalarda fazla heyecan yaratmasa da geleceğe dair umutları artırdı. Peki tüm bu olumlu gelişmeler Türkiye’ye beklenen doğrudan yabancı sermaye girişini  çekmeye yetecek mi? Türkiye’nin önde gelen ekonomistleri bu sorunun cevabını sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla verdiler.

S&P Türkiye'nin görünümünü 'negatif'ten 'durağan'a yükseltti, 'pozitif'e göz kırptıS&P Türkiye’nin görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a yükseltti, ‘pozitif’e göz kırptı

‘Yeniden başlıyoruz, yol uzun’

Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, S&P’nin kararını bir grafikle şöyle yorumladı.

Hazine eski Müsteşarı ve iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, X hesabından yaptığı paylaşımda, şu görüşlere yer verdi:

Goldman Sachs'tan TL tavsiyesi: Türkiye oyuna geri döndü, carry trade yapılabilirGoldman Sachs’tan TL tavsiyesi: Türkiye oyuna geri döndü, carry trade yapılabilir

TEPAV: Enflasyonun düşmesi için faiz yüzde 45'e çıkmalıTEPAV: Enflasyonun düşmesi için faiz yüzde 45’e çıkmalı

Faizi yüzde 30'a çıkaran Merkez'e tebrik ve teşekkür yağdı: Yetmez ama evet!Faizi yüzde 30’a çıkaran Merkez’e tebrik ve teşekkür yağdı: Yetmez ama evet!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.