Kruvaziyer turizminde Türkiye dev pastadan ‘hayli’ küçük pay alıyor

Küresel kruvaziyer turizminin yılı 31,5 milyon yolcuyla kapatması bekleniyor. Türkiye'nin bu yılki 1 milyon ziyaretçi hedefini yakalaması durumunda, her 100 yolcudan yaklaşık 3'ü Türk limanlarını ziyaret etmiş olacak.

Ekonomi 14 Ağustos 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Galataport, Kuşadası'ndan sonra en çok kruvaziyer gemisine ev sahipliği yapan liman oldu

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaz döneminde kruvaziyer yolcu sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66,7 arttığına dikkati çekerek, “Kruvaziyer limanlarına yaptığımız yatırımların turizme ve ülke ekonomisine katkıları rakamlara yansıyor. Yıl sonuna kadar rekor yolcu sayılarına ulaşılacağını öngörüyoruz” dedi.

Uraloğoğlu’na göre Türkiye turizmde talep gören ülkeler arasında yer alıyor ve bu durum da hem  kruvaziyer gemi hem de yolcu sayısına yansıyor. Yaz döneminin başlamasıyla ülkeye turist girişlerinin yükseldiğini belirten Bakan Uraloğlu “Yaz döneminde kruvaziyer yolcu sayısı da artıyor. Nisanda 88 bin 566 olan kruvaziyer yolcu sayısı mayısta 176 bin 840’a yükseldi. Haziranda ise 183 bin 407 ve temmuzda 209 bin 33 yolcu geldi. Geçen yıl mayıs-haziran-temmuz döneminde ülkemize 341 bin 556 kruvaziyer yolcusu gelirken, bu yıl ise aynı dönemde yüzde 66,7 artarak 569 bin 280’e ulaştı.” dedi.

İsviçreli MSC Global Ports’u almak istiyorİsviçreli MSC Global Ports’u almak istiyor

‘Yolcu sayısı yıl sonunda 1 milyonu geçer’

Kruvaziyer turizmi için uzun yıllardır yatırım yaptıklarının altını çizen Uraoğlu, “Kruvaziyer limanlarına yaptığımız yatırımların turizme ve ülke ekonomisine katkıları rakamlara yansıyor. Yıl sonuna kadar rekor yolcu sayılarına ulaşılacağını öngörüyoruz. Yıl sonunda bu şekilde ülkeye gelen yolcu sayısının 1 milyonu geçmesini bekliyoruz. Gelecek yıllarda da bu sayının artarak devam edeceğini düşünüyorum.” diye konuştu.

Kruvaziyer turizmi hızlı büyüyor

Kişi başı harcamanın turizmin diğer alanlarına göre yüksek olduğu kruvaziyer turizmi son yıllarda yeniden vites yükseltti. Zirvede 2019’da yaklaşık  27,6 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan kruvaziyer turizminin pandemiyle birlikte çok küçüldü. 2020’yi 3,3 milyar dolarlık bir pazar olarak kapatan kruvaziyer turizmi ertesi yıl 13,6 milyar dolara, 2022’de 18,6 milyar dolara ulaştı. Uluslararası veri şirketi Statista’ya göre kruvaziyer turizmi bu yılı 25,1 milyar dolar, önümüzdeki yılı 30,1 milyar dolar, 2025’i 34 milyar dolar, 2026 yılını 35 milyar dolar, 2027 yılını ise 35,8 milyar dolarla kapatacak.

Yine Statista’ya göre gelir bakımından zirvede olduğu 2019’u henüz yakalayamayan kruvaziyer turizmi yolcu sayısı bakımından dünya turizminin muhteşem yılını, 2023’te geride bırakacak. Geçen yıl 20,4 milyon olan yolcu sayısının bu yılı 31,5 milyonla kapatıp 2019’u geride bırakması bekleniyor.  Hem Bakan Uraloğlu’nun, hem de Statista’nın tahminlerinin gerçekleşmesi durumunda Türkiye her 100 küresel kruvaziyer yolcusunun 3’ünü limanlarında misafir etmiş olacak.

Global, Karayipler’de bir liman daha alıyorGlobal, Karayipler’de bir liman daha alıyor

En gözde destinasyon Karayipler

Küresel kruvaziyer turizminin en gözde destinasyonları 2022 yılı verilerine göre Karayipler, Bahama ve Bermuda olarak sıralanıyor. Bu destinasyonlarda geçen yıl 9 milyon kişi seyahat etmiş. ikinci sırada ise Akdeniz destinasyonları geliyor. Kruvaziyer turizmiyle en çok seyahat edenler arasında yüzde 47,8’lik oranla Amerikalılar ilk sırada yer alıyor. Almanlar yüzde 8,7’lik oranla ikinci sırada bulunurken, İngilizler ve Çinliler yüzde 6,5’lik oranla üçüncü sırayı paylaşıyorlar. En gözde destinasyonlar Karayipler, Bahama ve Bermuda olunca bu merkezlerin sefer başlangıç limanları Miami(Florida, Galveston (Texas) ve San Juan da (Porto Riko) en kalabalık limanlar olarak öne çıkıyor.

Asyaport, tek limanla dünyada ilk 100'e girdi, 150 milyon dolarlık yatırımla daha da büyüyecekAsyaport, tek limanla dünyada ilk 100’e girdi, 150 milyon dolarlık yatırımla daha da büyüyecek

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.