Bloomberg: Türklerin dolar iştahı yeniden arttı
Kur korumalı dövizden veya altından dönüşen mevduat tutarı nisan ayında bir önceki aya göre 1,5 milyar dolar düşüşle 72,8 milyar dolar oldu. TL ise mayısta art arda ikinci ayda da dolar karşısında değer kazandı.
Merkez Bankası (TCMB), kur korumalı döviz/altın dönüşümlü mevduat/katılma (DDKKM) ve Türk Lirası (TL) mevduat/katılma (TL KKM) hesaplarının stok bakiyeleri sonuçlarını açıklamaya başladı. TCMB’nin internet sitesinde yer alan verilere göre, mart sonunda 74,3 milyar dolar olan DDKKM stok bakiyesi nisan sonunda 72,8 milyar dolara indi.
Gerçek kişi DDKKM stok bakiyesi 51,9 milyar dolardan 51,4 milyar dolara, tüzel kişi DDKKM stok bakiyesi 22,4 milyar dolardan 21,3 milyar dolara geriledi. TL KKM stok bakiyesi ise bir ayda 33,7 milyar TL azalarak 98,8 milyar TL’den 65,1 milyar TL’ye geldi.
Bu arada yatırım araçlarının mayıs ayı performansı da belli oldu. TL mayısta art arda ikinci ayda da dolar karşısında değer kazanırken altındaki kazanç da dikkat çekti. TL’ye verilen görece yüksek faiz ve yabancı ilgisi ile TL likiditesi geçen aylarda kademeli olarak artarken, dolar/TL mayıs ayını 32,22 seviyelerinde kapatmaya hazırlanıyor.
Dolar karşısında iki haftadır 32,20 seviyesinin üzerinde çok dar bir aralıkta işlem gören TL, bu seviyelerden kapanırsa mayıs ayında yüzde 0,5 değer kazanmış olacak. Geçen yıl eylül ayından bu yana aylık bazda aralıksız değer yitiren TL, mart ayını dolar karşısında yüzde 3,5 ile temmuzdan bu yana en belirgin değer kaybıyla kapattıktan sonra nisan ayını yüzde 0,04 ile sınırlı bir değer kazancı ile tamamlamıştı. Böylece TL Ağustos 2021’den bu yana ilk kez iki ay üst üste dolar karşısında değer kazanmış olacak. Dolar mayıs ayında TL karşısında değer kaybetse de euro/dolar paritesinin artması ile euro, TL karşısında yaklaşık yüzde 1,7 değer kazandı.
TL mayıs ayını dolar karşısında değer artışı ile kapatmaya hazırlanırken mayısta mevduat getirileri de dikkat çekici seviyelerde seyretti. Merkez Bankası verilerine göre, bankalarca açılan mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları 1 aya kadar vadeli mevduatta geçen hafta yüzde 56,08, 3 aya kadar mevduatlarda faiz geçen hafta yüzde 61,77 oldu. 6 aya kadar mevduatlarda faiz geçen hafta yüzde 59,23, 1 yıla kadar mevduatlarda faiz ise 50,59 olarak uygulandı. Faiz getirileri bankadan bankaya farklılık gösterse de 100 bin TL’lik mevduat için 32 gün vadeli hesaptan gelen kazanç, stopaj kesintisi ile birlikte yaklaşık 4 bin 300 TL civarında oldu.
Mayıs ayının bir başka dikkat çeken yatırım aracı ise altın oldu. Haftanın son gününde gram altın 2 bin 434 TL’den ons altın ise 2 bin 343 dolardan işlem gördü. Mayıs ayında ons altın dolar karşısında yüzde 2,54 artış gösterirken gram altın TL karşısında yüzde 1,74 artış gösterdi.
Altın fiyatları mayıs ayı içinde ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) faiz indirimi beklentilerinin artması ve ABD ekonomik verilerinin zayıflamasıyla altın ons başına 2 bin 450 dolarla rekor kırmış, faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi ile değerli metal tekrar düşüşe geçmişti.
Mayıs ayının dikkat çeken yatırım araçlarından bir diğeri ise borsa oldu. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi son bir ayda yüzde 5,63 artış gösterdi. BIST 30 endeksindeki yükseliş ise son 1 ayda yüzde 7,10 oldu. Mayıs ayında borsada öne çıkan sektör endeksi yüzde yüzde 14,79 artışla bankacılık endeksi olurken, bilişim endeksi yüzde 11,80 gerileme ile en çok kaybeden endeks oldu.