KKM’den çıkışı hızlandıracak, döviz kredisi kullanımını azaltacak önlemler

Merkez Bankası TL mevduat ile KKM'de zorunlu karşılık oranlarını arttırdı. Yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirildi. Bankalar sınırı aşan kredi tutarı kadar TL. cinsinden zorunlu karşılığı bir yıl boyunca bloke olarak tutacak.

Ekonomi 23 Mayıs 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Kur Korumalı Mevduat geçen hafta 20 milyar 390 milyon  TL düşüşle 2 trilyon 176 milyar TL’ye geriledi.

Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faiziyle ilgili yayınladığı Para Politikası Kurulu (PPK) kararında enflasyona ilişkin risklerin vurgulanıp daha da sıkılaştırıcı düzenlemelerin yapılacağının dile getirilmesinin ardından 460 milyar TL’yi aşan likidite fazlasının sterilizasyonunu sağlamak, gecelik faizdeki düşüşü ve şirketlere kullandırılan döviz kredisindeki hızlı artışı önlemek için yeni önlemler aldı.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre kısa vadeli TL mevduat için zorunlu karşılık oranı yüzde 8’den yüzde 12’ye, uzun vadeli mevduat için ise sıfırdan yüzde 8’e çıkarıldı. Kısa vadeli kur korumalı mevduatta (KKM) zorunlu karşılık oranı yüzde 25’ten yüzde 33’e, uzun vadeli KKM’de ise yüzde 10’dan yüzde 22’ye yükseldi. Yeni oranlarda tesis tarihi 24 Mayıs (yarın) olarak açıklandı.

KKM’de düşüş sürüyor

Geçen hafta 20 milyar 390 milyon  TL düşüşle 2 trilyon 176 milyar TL’ye gerileyen KKM’den TL’ye geçişe ilişkin hedef korunurken yenileme dahil toplam hedef yüzde 75’e düşürüldü.

Tüzel kişi KKM ile gerçek ve tüzel kişi YUVAM hesapları bir sonraki hesaplama döneminden itibaren geçerli olacak şekilde toplam hedef hesaplamasından çıkarıldı.

Toplam hedefin sağlanması halinde KKM için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranı politika faiz oranının yüzde 40’ına düşürüldü.

Çok döviz kredisi kullandıran bankaya ceza

Merkez Bankası son dönemde TL cinsinden kredilerin pahalı hale gelmesinden sonra döviz kredisine hücum eden şirketlerin ve kullandıran bankaların önünü kesmek için de bir adım attı. Bankanın basın duyurusuna göre yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirildi. Bankalar sınırı aşan kredi tutarı kadar Türk lirası cinsinden zorunlu karşılığı bir yıl boyunca bloke olarak tutacaklar.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara kararlarla ilgili olarak “TCMB’nin tekrar merkez bankası gibi davranması umut verici. Umarım diğer politikalardan destek alabilir de bunca emek boşa gitmez” dedi.

KKM'de erime sürüyor; 2,2 trilyon liranın altına indiKKM’de erime sürüyor; 2,2 trilyon liranın altına indi

'Asrın buluşu' diye ilan edilen KKM'nin vatandaşa iki yıllık faturası 45 milyar dolar‘Asrın buluşu’ diye ilan edilen KKM’nin vatandaşa iki yıllık faturası 45 milyar dolar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.