Kuraklık Avrupa’da zeytinyağı fiyatlarını yüzde 75 artırdı

Kuraklık Avrupa’da zeytin üretimini düşürünce zeytinyağı fiyatları uçurdu. Eylül ayında 4 euro olan zeytinyağının kilosu 7 euroya çıktı. Türkiye'de ise zeytinyağı fiyatları 2 ay içinde yüzde 48 arttı.

Ekonomi 14 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Kuraklık Avrupa'da zeytin üretimini düşürünce zeytinyağı fiyatları yüzde 75 oranında arttı.

İspanya başta olmak üzere Güney Avrupa ülkelerinde etkili olan kuraklık, zeytinyağı fiyatlarının rekor seviyelere yükselmesine neden oldu. Financial Times’ın aktardığı bilgiye göre, ilk olarak eylül ayında kilo başına 4 euronun (116 TL) üzerine çıkan zeytinyağı, dünyanın en büyük üreticisi olan İspanya’nın yanı sıra İtalya ve Portekiz’de yükselen sıcaklıklar ve yağış eksikliği nedeniyle zeytinyağı fiyatları yüzde 75 oranında artarak 7 euronun (205 TL) üzerine çıktı.

Küresel ısınma gıda enflasyonunu yılda yüzde 3 artıracakKüresel ısınma gıda enflasyonunu yılda yüzde 3 artıracak

İspanya’nın gündemi haline geldi

İspanya’da gelecek hafta gerçekleşecek seçimler öncesinde konu ülkenin ana gündem maddelerinden biri haline geldi. İspanyol yetkililer, sıcak hava dalgalarının ve su kıtlığının yıkıcı etkilerinin iklim değişikliğiyle mücadelenin aciliyetini gösterdiğini belirtti.

İspanya’nın sıcak bölgeleri geçen haziran ayında yağmur alsa da çiftçiler yağmurların meyveleri beslemek için çok geç kaldığını belirtti. İspanya Çevre Bakanlığı, ülkenin üçte birinin ‘uzun süreli kuraklık’ yaşadığını duyurdu. Zeytinyağının ekonomi üzerinde büyük etkisi olan temel bir ürün olduğu İspanya’da tüketiciler de en uygun fiyatlı ürünleri nereden satın alabilecekleri konusunda araştırmalara girişti.

Zeytinyağı fiyatlarındaki artış Türkiye’ye de yansıdı. Yaklaşık 2 ay önce 108 liradan satılan 1 litre Komili Ege sızma zeytinyağının fiyatı yüzde 48 artışla 160 liraya yükseldi.

 

Oxfam raporu: Zengin ülkeler, yoksullara iklim krizi yardımlarını baltalıyorOxfam raporu: Zengin ülkeler, yoksullara iklim krizi yardımlarını baltalıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.