Orta Vadeli Program ne söylüyor, biz ne anlamalıyız?
FAO raporuna göre, küresel gıda fiyatları endeksi temmuzda son 2 yılın dip seviyesinden yüzde 1,3'e çıktı. Türkiye'de ise gıda fiyatları 35 aydır kesintisiz olarak artıyor. TÜİK'e göre gıda fiyatları temmuzda da yıllık olarak yüzde 60,72 arttı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen verilere göre, küresel gıda fiyatları son 2 yılın dip seviyesinden dönerek temmuzda geçen aya göre yüzde 1,3 arttı. Bitkisel yağ fiyatları Ukrayna’dan yapılan ihracata yönelik gerilimin yeniden tırmanması ve küresel üretime yönelik endişelerle yükselirken, dünya gıda fiyatları endeksi temmuzda iki yılın dip seviyesinden tekrar artışa geçti. FAO tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi yükseldi.
Endeks, hazirandaki revize edilmiş 122,4 seviyesinden temmuzda aylık yüzde 1,3 artışla 123,9’a çıktı. Haziran gıda fiyatları endeksi daha önce 122,3 olarak açıklanmıştı. Temmuz ayındaki dünya gıda fiyatları endeksi, Mart 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle kaydedilen tarihi yüksek seviyenin yüzde 22 altında ve bir yıl önceki seviyenin de yaklaşık yüzde 12 altında bulunuyor.
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi temmuzda aylık yüzde 12,1 arttı. Ayçiçek yağı fiyatlarındaki artış büyük ölçüde Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi’ni sona erdirme kararından sonra yaşanan arz belirsizlikleri nedeniyle yaşandı. Bu üründeki aylık artış yüzde 15’i aştı.
FAO Tahıl Fiyat Endeksi geçen aya göre yüzde 0,5 düştü. Ancak uluslararası buğday fiyatları, Ukrayna’dan yapılan ihracata ilişkin belirsizliğin ve Kuzey Amerika’da devam eden kötü hava koşulların etkisiyle yüzde 1,6 arttı.
FAO Şeker Fiyat Endeksi, geçen aya göre yüzde 3,9 düştü. FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, temmuz ayında yüzde 0,4 geriledi. FAO Et Fiyatları Endeksi ise haziran ayına göre yüzde 0,3 düştü.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’deki gıda fiyatları ise Ağustos 2020’den bu yana geçen 35 aydır aralıksız olarak artıyor. Temmuz ayında döviz kurları ile KDV ve ÖTV’deki artışın yansıması nedeniyle gıda fiyatları tırmanışa geçti. FAO’nun gıda fiyatları endeksi haziranda Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyeye gerilerken, geçen yıl Türkiye’deki gıda fiyatları yüzde 53,92 artmıştı. Temmuz ayında ise artış yüzde 60,72’ye çıktı.