Merkez’in zorunlu karşılık adımı bankacılık endeksini vurdu

Merkez Bankası'nın bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkılaştıracak, mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak yeni zorunlu karşılık adımları bankacılık hisselerinin günün ilk yarısında yüzde 4,4 değer kaybetmesine neden oldu.

Ekonomi 13 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Bankacılar zorunlu karşılıkların bloke olarak tesis edilmesi uygulamasının TL likiditeyi sıkılaştıracağını, böylece mevduat faizlerini yükseltici etki yaratacağını söyledi. 

Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyonu ve döviz kurlarını kontrol altına almak için attığı yeni zorunlu karşılık adımı, Borsa İstanbul’da işlem gören bankacılık hisselerinde sert hareket getirdi. Bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkılaştıracak, mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak yeni zorunlu karşılık adımları nedeniyle bankacılık endeksi günün ilk yarısında yüzde 4,4 oranında değer kaybetti. Bazı bankaların hisselerinde kaybın yüzde 5’i aşmasıyla birlikte devre kesiciler çalıştı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günün ilk yarısında yüzde 1,37 azalışla 8.944,81 puana geriledi. Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 2,41, hizmetler endeksi yüzde 0,33, teknoloji endeksi yüzde 0,42, sanayi endeksi yüzde 0,73 değer kaybetti.

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Baki Atılal “Bankacılık endeksi TCMB’nin zorunlu karşılıkların uygulama talimatında bugün değişiklik yaptığına dair Reuters haberinin etkisiyle düştü, bu adım faizleri yükseltecek ve banka karlarına yük olacak bir aksiyon, doğal olarak bankacılık endeksi negatif” dedi.

ALB Yatırım Başekonomisti Doçent Dr. Filiz Eryılmaz da bankacılık endeksinin TCMB’nin uygulama talimatı sebebiyle düştüğünü belirterek “Bu haber baskı yarattı. Bankacılık endeksi geçen perşembeden bu yana dört günde yüzde 11 yükseldi. BIST 100 endeksi yakın vadede güçlü olmasa da bankalar güçlü yükselince bu haberle satış daha etkili oldu” diye konuştu.

Merkez Bankası seçimi beklemedi, para musluğunu kıstı, ticari kredi faizleri yüzde 60'ı aştı, limit 100 bin TL'ye kadar düştüMerkez Bankası seçimi beklemedi, para musluğunu kıstı, ticari kredi faizleri yüzde 60’ı aştı, limit 100 bin TL’ye kadar düştü

Eskileri hatırlatan Merkez Bankası kararları fayda sağlar mı?Eskileri hatırlatan Merkez Bankası kararları fayda sağlar mı?

Merkez dediğini yaptı, çok kredi veren bankaya ikinci kelepçe geldiMerkez dediğini yaptı, çok kredi veren bankaya ikinci kelepçe geldi

Merkez'den 'sımsıkı kredi' kararı: Bankanız size para vermeye daha gönülsüz olacakMerkez’den ‘sımsıkı kredi’ kararı: Bankanız size para vermeye daha gönülsüz olacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.