Merkez 8 günde piyasadan 13,4 milyar dolar döviz almış

Kamu bankalarının KKM dönüşleri nedeniyle oluşan döviz likiditesi ihtiyacını karşılamak için 1 milyar dolarlık satış yaptığını söyleyen üst düzey bir ekonomi yetkisi 'Bu bir müdahale değil' dedi. Bu arada TCMB son 8 günde 13,4 milyar dolar dövizi piyasadan satın almış, rezerv biriktirmeye çalışmış.

Ekonomi 4 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Merkez Bankası (TCMB) bir yandan piyasadan döviz alıyor, bir yandan da piyasaya eskiden olduğu gibi kamu bankaları üzerinden döviz satıyor. Bir hesaba göre banka son 8 günde 13,4 milyar dolarlık döviz satın aldı ve rezervini güçlendirmeye çalıştı. Ama aynı TCMB “arka kapı” müdahalelerine de devam ediyor.

Geçen aylarda dövizin tırmanışını önlemek için “arka kapı”dan satış yapan TCMB, bu kez “asrın buluşu” olarak tanıtılan kur korumalı mevduat (KKM) dönüşleri nedeniyle devreye girdi. Üst düzey bir ekonomi yetkilisi dün KKM dönüşleri nedeniyle piyasada oluşan döviz likidite ihtiyacının karşılanması için kamu bankaları üzerinden 1 milyar dolar tutarında satış yapıldığını söyledi.

Reuters’a yaptığı açıklamada yetkili, TCMB’nin kamu bankaları üzerinden satış yapmama duruşunun devam ettiğinin altını çizerek, “Kuru baskılama çabası yok. Yapılan işlem kura müdahale değil, piyasada sağlıklı fiyat oluşumunu sağlamak ve oynaklığı azaltan bir likidite sağlama işlemi” diye konuştu. Bankacılar bu hafta yoğun KKM dönüşlerinin olduğuna dikkat çekiyor.

Şimşek borç bakıyor: Rezervleri güçlendirmek için dış kaynak arayışını hızlandırıyoruzŞimşek borç bakıyor: Rezervleri güçlendirmek için dış kaynak arayışını hızlandırıyoruz

Rezervler artış trendine girdi

TCMB, net uluslararası rezervleri kur seviyesi belirleme amaçlı rezerv satışlarına son verilmesiyle 23 Haziran ile sona eren haftada 8.72 milyar dolarla veri tarihinin en büyük artışını kaydederek 9.2 milyar dolara yükseldi. TCMB’nin altın dahil toplam rezervleri ise, 4.76 milyar dolar ile kasım ayından bu yana en keskin artışı kaydederek 107.56 milyar dolara çıktı.

Genel seçimler öncesinde TL’nin değerinin korunması için rezervlerin de kullanılmasını da içeren politikalar nedeniyle TCMB döviz rezervleri 2 Haziran’da tarihi dip seviyelerini görmüş, altın rezervleri de sert gerilemişti.

Bankacılık kaynakları kamunun seçimlerden sonra TCMB rezervlerini kullanarak TL’nin değerini savunmayı bıraktığına dikkat çekerek Merkez Bankası’nın rezervlerinin keskin şekilde toparlanmasını bekliyorlardı.

Arka kapı satışları bile dövizin şampiyonluğunu önleyemediArka kapı satışları bile dövizin şampiyonluğunu önleyemedi

Merkez 13,4 milyar dolarlık alım yaptı

Öte yandan Merkez Bankası’nın eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, dün TCMB’nin son 8 gündür piyasadan döviz alımı yaptığını, rezervlerdeki artışın bu alımlardan kaynaklandığını söyledi. Twitter hesabından bir de grafik paylaşan Kara’ya göre TCMB, toplam 13,4 milyar dolarlık döviz alımı gerçekleştirdi. Bu alımlar, TCMB tarafından ilan edilen ihalelerle değil piyasadan ve piyasa şartlarından yapıldı, o yüzden doların fiyatının yükselmesinde de rol oynadı. Bu, TCMB’nin doların seviyesine müdahale etmek istemediği, doların yükselmesinden rahatsızlık duymadığı şeklinde yorumlandı.

TCMB buna karşılık dün piyasaya 1 milyar doları kamu bankaları aracılığıyla verdi. Haberin başında da var, bir yetkili bu döviz satışının kura müdahale amacıyla değil KKM dönüşlerinde yaşanacak likidite sıkışıklığını ortadan kaldırmak için yapıldığını söyledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.