KKM mum gibi eriyor: İki haftada 150 milyar lira çıktı

Merkez Bankası'nın KKM'nin azaltılması için aldığı önlemler sayesinde son 2 haftada çözülen para yaklaşık 150 milyar liraya (yaklaşık 5,3 milyar dolar) ulaştı. Böylece KKM hacmi 3 trilyon 155 milyar liraya geriledi. 18 Ağustos'tan bu yana azalan miktar ise 253 milyar lira oldu.

Ekonomi 19 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası'nın aldığı kararlar, adeta bir saatli bombaya dönüşen KKM'nin hızla erimesini sağladı.

Merkez Bankası’nın attığı adımların ardından son 2 haftada kur korumalı mevduattan (KKM) çözülme hızlandı. TCMB’nin en son 25 Eylül’de TL KKM’de faiz tavanı sınırını politika faizinin altına düşürmesiyle birlikte 6 Ekim haftasında 74.56 milyar lira azalan KKM hesaplarının büyüklüğü geçen hafta da 72.92 milyar lira daha geriledi. Böylece son 2 haftada 147.48 milyar lira düşüş meydana geldi. Merkez Bankası’nın KKM’den standart TL mevduata geçiş uygulamasını duyurduğu 18 Ağustos haftasından bu yana yaşanan toplam 252.26 milyar liralık azalmanın yarısından fazlası son iki haftada oluştu.

Kur korumalı mevduatta paraşütsüz düşüş başladıKur korumalı mevduatta paraşütsüz düşüş başladı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerine göre, kur korumalı mevduat hesapları 13 Ekim ile biten hafta itibarıyla 3 trilyon 155 milyar 686 milyar lira (114 milyar 152 milyon dolar) oldu. Böylece önceki haftaya göre 3.5 milyar dolar düşüş yaşanarak, son 8 haftadaki gerileme 12.28 milyar dolara ulaştı.

Döviz mevduatları 717 milyon dolar arttı

KKM hesaplarında çözülme hızlanırken yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduat hesaplarında yükseliş geçen hafta da devam etti. Merkez Bankası haftalık verilerine göre, yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 1 miyar 530 milyon dolar parite etkisinden arındırılmış olarak ise 717 milyon dolar arttı. Gerçek kişilerinde döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış olarak 92 milyon dolar azalırken tüzel kişilerin döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış olarak 809 milyon dolar arttı.

Gerçek kişilerin döviz mevduatında geçen hafta en dikkat çeken değişim altın fiyatlarının yükselişin etkisiyle kıymetli maden depo hesaplarında yaşandı. Gerçek kişilerin kıymetli maden depo hesapları geçen hafta 1 milyar dolar artarken parite etkisinden arındırıldığında ise artış 105 milyon dolara indi. Tüzel kişilerin ise dolar ve euro hesaplarında yükseliş oldu. Tüzel kişilerin dolar cinsi döviz mevduatı 352 milyon dolar, euro cinsi döviz mevduatının parite etkisinden arındırılmış olarak dolar karşılığı 420 milyon dolar arttı.

Merkez'in hamlesi işe yaradı: TL cinsi KKM'de faiz yüzde 30'dan 20'ye düştü ama dolar yukarı gittiMerkez’in hamlesi işe yaradı: TL cinsi KKM’de faiz yüzde 30’dan 20’ye düştü ama dolar yukarı gitti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.