Merkez’den ‘sımsıkı kredi’ kararı: Bankanız size para vermeye daha gönülsüz olacak

Merkez Bankası para politikasına ilişkin yeni bir dizi sıkılaşma önlemi alarak ticari kredilerde yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırını yüzde 2’ye, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırını yüzde 2’ye düşürdü.

Ekonomi 6 Mart 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Normalde her seçim öncesi kredi pompalanırken bu kez önünü kesmek için tedbir alınıyor.

Ekonomi yönetimi yaklaşan seçime rağmen sıkı para politikasından taviz vermemekte kararlı görünüyor. Merkez Bankası para politikasına ilişkin yeni bir dizi sıkılaşma önlemi alarak ticari kredilerde yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırını yüzde 2’ye, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırını yüzde 2’ye düşürdü. Taşıt kredilerinde ise değişikliğe gidilmedi. Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları atmıştır. Bu doğrultuda, kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında; TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verilmiştir. Kredi büyüme sınırlarına ilişkin uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla, menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde çalışılmaktadır.”

Mehmet Şimşek: Merkez Bankası’na desteğimiz tamdır

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kararla ilgili X hesabından şu paylaşımı yaptı:

Kredi kartlarından sonra tüketici kredileri de mercek altına girdiKredi kartlarından sonra tüketici kredileri de mercek altına girdi

Bankalara yeni talimat yolda: Tüketici değil üretici kredilerini pompalayınBankalara yeni talimat yolda: Tüketici değil üretici kredilerini pompalayın

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.