‘Merkez Bankası’nın açıkladığı kurun geçerliliği yok’

Prof. Dr. Bilge Yılmaz’a göre piyasadaki döviz kuru ile TCMB gösterge kuru arasındaki makas yüzde 5'e ulaştı. Bu anomalinin hem şirketleri ateşe attığını hem de zarara uğrattığını belirten Yılmaz, "Milli paramızın itibarını korumakla görevli olan kurum kendi itibarını beş paralık etti" dedi.

Ekonomi 27 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla yıllar sonra yeniden hortlayan çifte kur konusunda Merkez Bankası’nı eleştirdi. Prof. Dr. Yılmaz tweet’inde şu görüşlere yer verdi:

“Merkez Bankası tarihinin en liyakatsiz yönetimi sonunda bunu da yaptı. Sistemi öyle zorladılar, öyle bozdular ki, önce enflasyon kontrolden çıktı, şimdi de piyasadaki döviz kuru ile TCMB gösterge kuru arasındaki makas yüzde 5’e ulaştı. Bu anomali hem şirketlerimizi ateşe atıyor hem zarara uğratıyor. Şirketler bu riski bertaraf etmek için müşterilerine gösterge kuru değil, piyasa kurunu dikkate alacaklarını açıklamaya başladı. Bu ne mi demek? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı döviz kurunun geçerliliği yok demek. Milli paramızın itibarını korumakla görevli olan kurum kendi itibarını beş paralık etti, kendini kimsenin dikkate almadığı bir kuruma dönüştürdü. Ne açıkladığı politika faizine inanan var ne açıkladığı döviz kuruna.”

Yılmaz’ın tweet’ine yanıt veren eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Turhan da, “Aslında serbest kambiyo ve dalgalı kur rejiminde, TCMB’nin açıkladığı gösterge kurun, her gün saat 15:00’e kadar bankalar arası piyasada gerçekleşen işlemlerin ağırlıklı ortalamasını yansıtması gerekir. Sistemin her yanıyla oynadıkları için ortada düzgün işleyen bir şey kalmadı” dedi.

‘Tahtakale’ye gidip döviz piyasasında yarattığınız garabetin farkına varın’

Prof. Dr. Yılmaz, oluşan bu konuya tepkisini 16 Nisan’da AKP Milletvekili Nurettin Canikli’nin 300 milyar dolarlık sıcak para vaadi hakkında yazdığı 44 maddelik tweet serisini alıntılayarak daha önce de göstermişti. “Ümraniye’deki boş inşaatı finans merkezi zanneden Canikli’nin uluslararası sermaye hareketleri hakkında 44 maddelik tweet serisi yazması trajikomik” diyen Yılmaz, şunları yazmıştı:
“AK Partili yöneticiler büyük bir panik halinde bizim vaatlerimizi, politikalarımızı çürütmeye çalışıyor. Çünkü onların insanlarımıza verecek, hayal kurduracak umutları kalmadı. Varsa yoksa yalan, korkutma ve çarpıtma… Bunun son örneği son günlerde olduğu gibi yine Canikli’den geldi. Ümraniye’deki boş inşaatı finans merkezi zanneden Canikli’nin uluslararası sermaye hareketleri hakkında 44 maddelik tweet serisi yazması trajikomik. Ziraat Bankası konusundan sonra burada da bilgisizliğini göstermiş.

Aslında cevap vermeye gerek yok ama şu kadarını söyleyelim;

Size tavsiyemiz, önce Tahtakale’ye gidip döviz piyasasında yarattığınız garabetin farkına varın ve kriz çıkarmadan bir an önce bunu çözün. İktidarınızın son 3 haftasında Türkiye’ye daha fazla hasar vermeyin. 14 Mayıs’tan sonra hem temiz parayı getireceğiz hem tüm sorunları çözeceğiz.

Umutluyuz, inançlıyız ve başaracağız.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.