Küresel gıda fiyatları 5 ay sonra düştü, bizde 47 aydır kesintisiz artıyor

Dünya gıda fiyatları temmuzda 5 ay sonra hafif geriledi. Bizde ise temmuz enflasyonu pazartesi günü açıklanacak ancak Türk-İş ve İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre 46 aydır süren kesintisiz artış temmuz ayında da devam etti.

Ekonomi 2 Ağustos 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Dünya gıda fiyatları temmuz ayında tahıl endeksindeki düşüşün, et, bitkisel yağlar ve şeker fiyatlarındaki artışlarla kısmen dengelenmesiyle geriledi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi temmuz ayında haziran ayındaki 121 seviyesinden 120,8’e düştü. Temmuz ayındaki gıda fiyatları endeksi, hazirandaki seviyenin yüzde 0,2, bir önceki yılki seviyenin yüzde 3,1 altında bulunuyor. Gıda fiyatları ayrıca 2022’deki zirve seviyenin yüzde 24,7 altında bulunuyor. Dünya gıda fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşıyla Mart 2022’de gördüğü tarihi zirveden düşüşünü sürdürmesiyle, bu yıl şubat ayında son üç yılın dip seviyesini görmüştü.

FAO verilerine göre küresel tahıl fiyatları temmuzda haziran ayına göre yüzde 3,8, 2023 değerine göre yüzde 12 düşüş gösterdi. Bitkisel yağ fiyatları temmuzda aylık yüzde 2,4 artarak üst üste ikinci kez bir buçuk yılın en yüksek seviyesine çıktı. Endekste devam eden artış palm, soya, ayçiçeği ve kolza yağlarında küresel fiyat artışlarını yansıttı. Süt fiyatları haziran ayına göre neredeyse hiç değişmedi. Süt fiyatlarındaki yıllık artık yüzde 7,2 oldu.

Et fiyatları aylık bazda göre yüzde 1,2 arttı. Et fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 0,8 oldu. Temmuz ayında uluslararası küçükbaş ve büyükbaş et fiyatları, güçlü ithalat talebi ve Okyanusya’da mevsimsel olarak azalan hayvan arzı ile desteklenerek arttı. Şeker fiyatları temmuzda aylık yüzde 0,7 arttı. Şeker fiyatları bir yıl önceki değerine göre yüzde 17,9 düşük seyretti.

Türkiye’de kesintisiz artış sürüyor

Türkiye’de ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını pazartesi günü açıklayacak ancak hazirandaki artış trendinin temmuzda da süreceği kesin gibi. Haziranda aylık gıda enflasyonu yüzde 1,8, yıllık gıda enflasyonu yüzde 68,2 olurken, Türk-İş verilerine göre temmuzda mutfak enflasyonu aylık yüzde 1,35 on, yıllık yüzde 64,99 olarak hesaplandı. Ayrıca İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi’ndeki yıllık artış yüzde 4,21 olurken gıda harcamaları grubundaki artış yüzde 4,44 olarak kaydedildi.

Gıda fiyatları cep yakmaya devam edecekGıda fiyatları cep yakmaya devam edecek

Dünyada gıda fiyatları mayısta yerinde saydı, bizde 46 aydır kesintisiz artıyorDünyada gıda fiyatları mayısta yerinde saydı, bizde 46 aydır kesintisiz artıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.