Türkiye’de kayıt dışı ekonomiyle artık yapay zeka mücadele edecek
Çinli yapay zeka devi SenseTime'ın hisseleri kurucusunun 55 yaşında açıklanmayan bir hastalık nedeniyle ölmesinin ardından yüzde 18,25'e varan bir düşüşle haftaya başlayarak tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi.
Çin’in en büyük yapay zeka şirketlerinden SenseTime’ı kurucusu, haftalar önce şirket gelirlerini yapay olarak şişirmekle suçlanan Tang Xiaoou geçen hafta 55 yaşında hayatını kaybetti. Şirketin yayınladığı ölüm ilanında Tang’ın ne tür sağlık sorunları nedeniyle öldüğü ya da hastalığının daha önceden bilinip bilinmediği belirtilmedi. SenseTime pazar günü erken saatlerde Çin’de şu açıklamayı yayınladı:
“Sevgili kurucumuz, ünlü bir yapay zeka bilim insanı, Pujiang Laboratuvarı direktörü, Şangay AI Laboratuvarı direktörü ve Hong Kong Çin Üniversitesi Profesörü Tang Xiao’ou’nun vefatını büyük bir üzüntüyle duyururuz. Profesör Tang 15 Aralık 2023 tarihinde saat 11:45’te sağlık sorunları nedeniyle vefat etmiştir.”
2014 yılında kurulup 2021’de Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası’nda halka açılan şirketin hisseleri haftaya yüzde 18,25’e varan düşüşle tüm zamanların en düşük seviyesine gerileyerek başladı. Hong Kong Kıymetler Borsası’nda işlem gören SenseTime’ın hisseleri 1,03 Hong Kong Doları’na (0,13 dolar) kadar düşüp tarihinin en düşük seviyesine indi.
Tang’ın ölümü ABD merkezli açığa satış şirketi Grizzly Research’ün Çinli yapay zeka firmasını gelirini yapay olarak şişirmekle suçlamasından sadece birkaç hafta sonra gerçekleşti. Grizzly Research, SenseTime’ın şirketin doğrudan veya dolaylı olarak müşterilere SenseTime’dan teslim edilmemiş malları satın almakta kullanılan fonlar sağladığını öne sürdü.
Forbes’un haberine göre şirket Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası’na yaptığı başvuruda raporun “dayanaktan yoksun olduğunu ve asılsız iddialar ile yanıltıcı sonuç ve yorumlar içerdiğini” savundu.
SenseTime’ın hisseleri suçlamalardan derinden etkilendi ve haberin ardından yaklaşık yüzde 10 düşerek bu yılki toplam kayıpları yüzde 40’ın üstüne, halka arzından bu yana ise yüzde 80’in üstüne çıktı. Forbes’a göre Tang öldüğünde 1,1 milyar dolar net değerinin tamamı SenseTime’daki hisselerinin değerinden oluşuyordu.
Çin hükümetinden doğrudan bağlantıları ve finansmanı nedeniyle bir zamanlar dünyanın en değerli yapay zeka girişimi olan SenseTime yapay zeka destekli içerik üretimi ve yüz tanıma dahil olmak üzere yapay zeka yazılım platformları ve teknolojileri geliştiriyor. Şirket OpenAI’nin ChatGPT’sinin Kasım 2022’de piyasaya sürülmesinin ardından popülaritesinin patlamasından bu yana üretken yapay zeka geliştirmek için küresel yarışa katıldı.
Ancak şirket 2019 yılında Amerikan firmalarının kendisiyle iş yapmasını kısıtlayan bir ABD ticaret kara listesine alındı. ABD SenseTime’ın Çin’in Sincan’daki insan hakları ihlalleriyle bağlantılı olduğunu iddia etti.