Kuşak çatışmasından güzel işler çıkar mı?

Kuşak çatışması da neymiş; birlikte ne işler çıkarırız! Her zaman gençlerde çok iş var diyorum. İnanıyorum ki harika fikirler ve işler çıkacak. O zaman beraber üretelim mi?

Ekonomi 31 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Kuşaklar arası öğrenmeyi tetiklemek, tersine mentorlukla fikirleri büyütmek ve gençlik enerjisini ve cesaretini girişimlere yansıtmayı hedefledik. Bizim için de bir ilk olacak.

Son dönemde tanıştığım gençler girişimcilik konusunda çok istekli. Son bir ay içinde, “Fikrim var” diyen ya da şirket kurma aşamasına gelmiş ondan fazla girişimci adayıyla bir araya geldim.

Otuz yıl kurumsalda çalışıp girişimcilik ve girişimcilerle uzaktan teması olan biri olarak, kurumsaldan çıkıp girişim kurduktan sonra bu konulara yoğunlaşmamın ve girişimcilerle daha kol kola olmaya başlamamın bu tanışmalarda etkisi büyük.

Çoğunlukla LinkedIn üzerinden bu tanışmalar gerçekleşiyor. LinkedIn’i uzun uzun anlatmama gerek yok. İletişim anlamında hala gücü ve etkisi en yüksek araç. Ya onlar beni buluyor ya da ben onları. Bazılarının anne babasını tanıyorum. Onlar çocuklarını bana yönlendiriyor, bazıları ise kurumsalda çalışırken tanıştığım sonrasında beni bulan arkadaşlar. İş çıkışı oturup girişimcilik üzerine sohbetler yapıyoruz.

Sen hiç girişimci oldun mu?Sen hiç girişimci oldun mu?

’40 yaş üstü arkadaşlar daha temkinli’

Bir taraftan da bizim girişimimiz Genwise kampına katılan ve girişim kurma yolunda adımlar atan 40 yaş üstü arkadaşlar var. Onlar çok daha temkinli. Kanvaslar hazırlanıyor, hazırlıklar yapılıyor, üreticiler bulunuyor. Ama hayata geçmesi daha uzun sürüyor beklendiği gibi.

Diğer tarafta “Rahat Battı” podcastimde tanıştığım, girişimciliğe otuz veya kırklarında adım atmış ve başarı sağlamış girişimci hikayelerini dinliyorum. Bu işlere girişmeyen ve kurumsalda devam edenlerin hikayelerini ve bitmeyen ortak sorunlarını buraya yazmıyorum bile. İleride yazarım bir gün. Bu dönem en az onları dinliyorum sanki. İçlerinde girişimcilik düşünen ve adımlar atanlar da az değil.

Gençler ise daha atak ve daha cesur. Kimisi son sınıfta öğrenci ve fikrini test etmek için gelmiş. Gençlerle buluştukça ve cesaretlerini gördükçe Genwise kamplarına bu gençleri de dahil edelim ve onların ilham ve cesaretlerini mutlaka biz kurumsallara yayalım fikri kafamıza daha çok yattı. Ortağım Zeynep’le bir karar aldık. Eylül Genwise kampına üç genci alalım dedik ve bu hafta duyurumuzu yaptık. Gençlerle, bizim 40 yaş üstünde girişimciliğe kolları sıvayan grubu birleştiriyoruz. İki farklı kuşağın gücünü ve enerjisini aynı potada eriteceğiz.

Çoluk çocuk mu yönetiyor burayı?Çoluk çocuk mu yönetiyor burayı?

‘Önemli olan süreci beraber yaşayıp, görmemiz’

20-25 yaş grubunda olan, okuyan veya çalışan gençleri kampa davet ettik. Bir başvuru formu hazırladık ve başvuranları 15 Ağustos’ta buluşmalarımızı yaptığımız Acıbadem Thinkhouse’a davet ettik. Onlara Genwise kamplarında nasıl çalıştığımızı ve ne ürettiğimizi anlatacağız. İçlerinden üç genci kampa davet edeceğiz. Bize bugüne kadar “Genwise kampında ne üretiyorsunuz, neden gençleri almıyorsunuz, bizim ihtiyacımız yok mu?” diyen gençlerle deneme yapmaya hazırız. Ama bu bir gençlik girişim kampı olmayacak. Yine 40+ girişimciler olacak ve aynı program devam edecek. Amacımızda bir değişiklik yok kısacası.

Kuşaklar arası öğrenmeyi tetiklemek, tersine mentorlukla fikirleri büyütmek ve gençlik enerjisini ve cesaretini girişimlere yansıtmayı hedefledik. Bizim için de bir ilk olacak. İlk defa yedi hafta iki kuşak birarada çalışacak ve üretecek. Katılacak gençlerde aradığımız özellikler merak, tutku ve çalışkanlık. Biraz da sabır. Biz daha uzun düşünüp daha yavaş hareket ediyor olabiliriz. Ya da değiştirmek istediğimiz konu ve işler birbirinden farklı olabilir doğal olabilir. Ama önemli olan süreci beraber yaşayıp, görmemiz.

‘Hayır olmaz bu yapıldı’ demek yapılabilecek en büyük kötülük

Gençlerin çözmek istediği konular ve işler doğal olarak bizden farklı. Benim dinlediğim gençlerde harika işler ve fikirler var. AI ile çözülen eğitim fikirlerinden, tarladan şef sofralarına uzanan domates ve biberlerin yolculuklarını dinliyorum.

LinkedIn’den profesyonellere ulaşarak uzmanlıklarını şirketlere satan işlerden, influencerları şirketlerle buluşturan platformlara kadar her alanda proje var. Bazılarını ilk defa duyuyorum, bazılarının ya örneklerini dinledim ya da gördüm. Ama ya daha iyisini yaparsa. Neden denenmesin?

Zaten ilk fikir pazara çıkana kadar yolda çok evriliyor, “Hayır olmaz bu yapıldı” demek bu aşamada yapılabilecek en büyük kötülük. “Bir başlamak lazım” denir ya, tam da öyle bir durum. Olmazsa diğer opsiyonlar masanın üzerinde zaten. Her zaman gençlerde çok iş var diyorum. İnanıyorum ki harika fikirler ve işler çıkacak. O zaman beraber üretelim mi? Kuşak çatışması da neymiş; birlikte ne işler çıkarırız!

Tuğrul Ağırbaş kimdir?

30 yılı aşkın süre ile Türkiye, Rusya ve CIS ülkelerinde FMCG alanında değişik görevler alan Tuğrul Ağırbaş, son 20 yıl Efes’in global marka olma, satın alma ve birleşme projeleri ve yeni pazarlara giriş işlerini yürüten ekipte, büyüme odaklı projelere liderlik yaptı. Pertevniyal Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunudur.

İş hayatına 1990 yılında Anadolu Efes’te pazarlama uzmanı olarak başlayan Ağırbaş, son olarak değişik ülkelerde 16 yıl boyunca genel müdürlük görevlerini sürdürdü. Anadolu Efes’in Rusya operasyonunu 10 yıl boyunca yönetti. Türkiye, Rusya ve çalıştığı diğer ülkelerde büyüme odağıyla çok sayıda yeniliği ve markayı tüketicisiyle buluşturdu.

Halen çalışmalarını yurtiçi ve yurtdışı şirket ve girişimlere danışmanlık ve üst düzey yöneticilere koçluk yaparak sürdüren Ağırbaş, 2018’de kurulan Girişimci Kurumlar Platformu’nun danışma kurulu üyesi ve başkanıdır.

2022 sonunda, ortağı Zeynep Kurmuş ile birlikte 40+ yaş ve kurumsal deneyimi olanlar için, üretim ve paketleme kampı Genwise girişimini hayata geçirdi. 2016’da kurulan Köy Okulları Değişim Ağı- KODA’nın yönetim kurulunda görev alıyor.

 

 

Tuğrul Ağırbaş Kimdir?

30 yılı aşkın süre ile Türkiye, Rusya ve CIS ülkelerinde FMCG alanında değişik görevler alan Tuğrul Ağırbaş, son 20 yıldır Efes’in global marka olma, satınalma ve birleşme projeleri ve yeni pazarlara giriş işlerini yürüten ekipte, büyüme odaklı projelere liderlik yapmıştır.

Pertevniyal Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Tuğrul Ağırbaş öğrenim hayatı boyunca Kapalıçarşı’da değişik alanlarda çalışarak, ticareti ve tüketici davranışlarını öğrenme şansına sahip oldu.

İş hayatına 1990 yılına Anadolu Efes’te Pazarlama uzmanı olarak başlayan Ağırbaş, sırasıyla Proje Geliştirme, Satış ve Pazarlama’da görev aldıktan sonra, son olarak da değişik ülkelerde 16 yıl boyunca Genel Müdürlük görevlerini sürdürdü.

Anadolu Efes’in Rusya operayonunu 10 yıl boyunca yönetti ve dünyanın en büyük bira pazarlarından biri olan Rusya’da satınalma ve birleşmelerle firma pazar payını ikinciliğe taşıyan ekibe liderlik yaptı. Türkiye,Rusya ve çalıştığı diğer ülkelerde büyüme odağıyla çok sayıda yeniliği ve markayı tüketicisiyle buluşturdu.

Efes Türkiye Genel Müdürlük görevini yürüttüğü dönemde ise, marka ve kurumun topluma katkısını büyütme amaçlı, pazarı büyütmeye yönelik, bira kültürü oluşturma ve inovasyon, kültür, sanat, turizm ve spor alanında çok sayıda projeye öncülük etmiş ve tüm paydaşlara katkı sağlayan stratejileri hayata geçirmiştir.

İnovasyon ve yeni ürünlerin hem hızını artırma hem de etkisini büyütme amaçlı, inovasyon ve kurum içi girişimcilik çalışmalarını yapılandırarak ve ekosistemdeki çok sayıda girişimle işbirliği kurarak, Efes’in Start-Up dostu şirket olması yönünde çalışmalara öncülük etmiştir.

Halen çalışmalarını yurtiçi ve yurtdışı şirket ve girişimlere danışmanlık ve üst düzey yöneticilere koçluk yaparak sürdürmekte olan Ağırbaş, Türkiye’de kurumsal şirketlerin, girişimci kurumlara dönüşmesi vizyonu ile 2018’de kurulan ‘ Girişimci Kurumlar Platformu’nun danışma kurulu üyesi ve başkanıdır.

2022 sonunda, ortağı Zeynep Kurmuş ile birlikte, 40+ yaş ve kurumsal deneyimi olanlar için, birikmiş deneyim ve tecrübelerin yeni işlere ve girişimlere dönüşmesini sağlayan, üretim ve paketleme kampı Genwise girişimini hayata geçirmiştir.

Köylerde, çocuktan başlayarak tüm topluma yayılacak yenilikçi bir eğitim anlayışını hayata geçirmek için 2016’da kurulan Köy Okulları Değişim Ağı- KODA’nın yönetim kurulunda görev almaktadır.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.