Mezarlıkta katliam gibi kaza: Kamyon cenaze törenine daldı, 5 ölü
Türkiye'nin ilk bağlantılı araç teknolojisi olan connect uygulamasını hayata geçiren Fiat böylece araçla ilgili herhangi bir arızayı oluşmadan bir hafta önce haber veriyor. Aplikasyonla kaza yerine otomatik olarak ambulans da gönderiliyor.
Yaptığı satışlarla Türkiye’de beş yıldır otomotiv pazarının liderliğini elinde tutan Fiat hayata geçirdiği ‘connect’ teknolojisi ile otomobilde oluşabilecek arızaları bir hafta önceden tespit edebiliyor. Mobilite çözümlerinde markalarının konumunu güçlendiren yenilikçi hizmetleri geliştirmeye odaklandıklarını söyleyen Tofaş Mobilite Çözümleri Direktörü Hasan Erdoğan “Türkiye’deki ilk ve en kapsamlı bağlanabilirlik teknolojisi olan ve start-up iş birliğiyle 2018 yılında AR-GE Merkezimiz tarafından devreye alınan bir mobil uygulama olan Fiat connect Türkiye’nin ilk ve öncü bağlantılı araç teknolojisidir. Her yıl daha fazla geliştirilen Fiat connect sistemimiz yapay zekayı kullanarak araçtaki 1000’e yakın donanımdan bilgi toplayarak motor, akü, yakıt ve lastik basıncı, motor yağı hakkında oluşabilecek arızaları yüzde 93’lük doğrulukla bir hafta önce tespit edebiliyor” dedi. Erdoğan, böylece sürücüye bilgi vererek önlem almasını sağladıklarını söyledi.
Fiat connect sisteminin istenmeyen bir kaza anında da devreye girdiğini belirten Erdoğan “Kaza olduğu tespit edildikten sonra önce sürücüyle iletişim kuruluyor. Ulaşılmazsa otomatik ambulans gönderimi yapılıyor” dedi. Erdoğan bu şekilde 884 kaza ve 132 ambulans hizmeti verildiğini anlattı. Bir diğer hayat kurtaran özelliğin de karayollarından aldıkları verilerle Türkiye’nin en çok kaza yapılan en riskli 250 noktası için kullanıcıları bilgilendirmek olduğunu anlatan Erdoğan “Sürücülerimiz bu noktalara yaklaşırken, 500 metre kala kalp atışı sesini andıran bir bildirimle kendilerine bir nevi ‘dikkatli ol’ mesajı iletiyoruz” dedi. Erdoğan bu şekilde 2023 yılında 44 bin araca 500 bin sefer bildirim paylaştıklarını belirtti.
Connect’in hayatı kolaylaştıran da pek çok özelliği bulunduğunu, bunlardan birinin uzaktan kapı açma kapama özelliği olduğunu söyleyen Erdoğan “Connect kullanıcıları araçlarından uzakta olsalar dahi istedikleri zaman araç kapılarını anahtara gereksinim olmadan, mobil uygulama üzerinden açıp kapatabiliyor. Telefon olmadan da akıllı saat üzerinden de yapmak mümkün” dedi.
Mobil uygulamada ayrıca araç sağlığı bilgisi, park lokasyon bilgisi ve çekilme bildirimi gibi fonksiyonlar da bulunduğunu ifade eden Hasan Erdoğan ayrıca aracın nereye çekildiği konusunda bilgi verildiğini söyledi. ‘Bunların dışında hız limiti sınırlaması ya da aracınız sizin kullanımınızda değilken belli bir mesafeyi aştığında uyarı gelmesi için mesafe limiti özelliğinden yararlanabiliyorsunuz” diyen Erdoğan şöyle konuştu: “Bu özelliği açtığınızda özellikle aracı valeye verdiğinizde uyarı gelmesini sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca bulunulan noktada hava kirliliği tespiti yapılabiliyor. Mobil ödeme ile akaryakıt istasyonunda araçtan inmeden yapılabiliyor. Servis ödemeleri de mobil ödeme ile yapılabiliyor.”
Uygulamanın henüz Türkiye’de uygulandığını belirten Erdoğan 2023 sonu itibariyle 100 bine yakın aracın bağlantılı araç uygulamasına geçtiğini söyledi. Fiat Egea’larda standart bir paket uygulama ile gelen connect’in mobil uygulamasının yıllık ücretinin 699 TL olduğunu belirten Erdoğan “Diğer araçlara uygulama takılıyor ve sonrasında uygulama indiriliyor. Bu şekilde 4200 TL ile araca sistem kurulup 699 TL’de mobil aktivasyon ücreti alınıyor. Aylık ödemesi 40 TL’ye geliyor” diye konuştu.
Hasan Erdoğan otomotiv sektörüyle ilgili de değerlendirme yaptı. Yılı 1 milyon 230 bin adetlik rekor arac satışıyla kapattıklarını söyleyen Erdoğan “Türkiye’de hala araba ihtiyacı var. Avrupa’da 100 kişiden 50’si araç sahibi iken bizde bu oran 15. Bu da potansiyeli olduğunu gösteriyor. Bu yıl da zorluklara rağmen yine 1 milyon adetlik satış bekliyoruz. Ayrıca 10 milyon adetlik ikinci el araç pazar satışı da var” dedi.