Yatırımcı toplantıları ve AB’den ayrılma resti
Beklenen tasarruf önlemleri açıklandı. Memura servis, yeni lojman tahsisi durduruluyor. Araç ve bina kiralamaya son verilirken zorunlu olmayan yatırımlar duracak. Paket 140 milyar lira tasarruf sağlasa da 2,7 trilyonluk bütçe açığına çare olamayacak.
Türkiye’de Tayyip Erdoğan iktidarı enflasyonla mücadele iddiasını kuvvetlendirme arayışında. Bu amaçla Merkez Bankası’nın sıkı para politikası uygulamaya başlamasından yaklaşık 10 ay sonra bu kez kamu maliyesinde de sıkıştırma adımları atılmaya başlandı. 2024 yılı bütçesinde 2.7 trilyon TL’lik açık öngören hükümet beklenen verimlilik ve tasarruf yapma hamlesini başlattı. Dün yapılan açıklamaya göre planlanan bütçe giderlerinden 100 milyar liranın üzerinde tasarruf yapılacak. Ama bu tasarruf toplam bütçe büyüklüğü ve beklenen bütçe açığıyla kıyaslandığında sembolik kalıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından Cumhurbaşkanlığı’nda açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nin nedenleri arasında deprem yarasını sarmanın ve enflasyonla mücadelenin öne çıktığı ifade edildi. Paketteki bazı önlemlerin üç yıl süreyle uygulanacağı vurgusu ise düzenlemenin en az üç yıl yürürlükte olacağını gösteriyor.
Cevdet Yılmaz toplantının açılışında yaptığı konuşmada “Paketin nedenleri arasında birinci olarak depremin yaralarını kuvvetle sarmamız, ikincisi pandemi sonrası tüm dünyada meydana gelen enflasyonla mücadele etme irademizdir. Kamuda tasarruf programı ile sadece zorunlu olmayan harcamaları azaltmakla kalmıyor, kamu tüketim ve harcamalarında verimliliği esas alıyoruz. Bu paket deprem harcamalarından en küçük bir fedakarlık yapmadan kamu dengelerini sağlıklı bir şekilde sürdürme politikamızı yansıtıyor” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yaptığı konuşmada en önemli gündemlerinin hayat pahalılığını gündemlerinden çıkarmak olduğunu belirterek “Maliye politikasında atacağımız adımlarla dezenflasyon sürecine katkıda bulunacağız ” diye konuştu. Şimşek tedbir setini geçmişteki uygulamalardan farklı kılan üç husus olduğu belirterek şu bilgiyi verdi: “Birincisi OVP’ye uygun olarak kamuda verimliliği artırarak tasarrufu amaçlıyoruz. İkinci olarak, çok güçlü izleme, denetleme, raporlama ve yaptırım modelini hayata geçiriyoruz. Tedbirler tüm kamuyu kapsayacak şekilde uygulanacaktır. Merkezi, mahalli, kamu iktisadi teşebbüsleri tedbir paketinin kapsamındadır.”
Kamu tasarruf alanlarında 8 öncelikli alan olduğunu belirten Şimşek sıralamayı “Bunlar taşıtlar, binalar, kamu istihdamı, idari yapılanmada etkinlik, enerji ve atık yönetimi, diğer cari harcamalar, harcamalar” şeklinde yaptı.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek tasarruf genelgesine aykırılık tespit edilirse idari yaptırım ve para cezası uygulanabileceğini de belirterek “Kamu maliyesi alanında paylaştığımız ilk paketimizdir. Tedbirlerin bir kısmı kanun gerektiriyor. İdari düzenleme olacak” dedi.
Toplantıda Kamu Verimlilik ve Tasarruf Paketi ile sağlanacak tasarrufun miktarına ilişkin bir açıklama yapılmadı. Ancak Cumhurbaşkanı Yılmaz daha önceki bir açıklamasında hedeflenen tasarruf miktarının 100 milyar TL olduğunu söylemişti.
En büyük ve en kısa sürede gerçekleştirilebilecek tasarrufun yatırımlar ile mal ve hizmet alımlarında olabileceği görülüyor. Bütçede mal ve hizmet alımları için ayrılan ödenek ise 680 milyar TL. Bunun nisan ayı son itibariyle 120 milyar TL’lik bölümünün harcandığı tahmin ediliyor. Ancak mal ve hizmet alımlarından kalan 560 milyar TL’nin yaklaşık yüzde 60’ı idarenin faaliyet gösterebilmesi için gerekli harcamalar. Yani oradan bir kısıntı veya tasarruf imkanı yok. O zaman tasarrufa esas teşkil edecek miktarın yaklaşık 225 milyar TL olduğu ortaya çıkıyor Bunun yüzde 10’u üzerinden hesaplanan tasarruf miktarı da yaklaşık 22,5 milyar TL olacak. Paketin ifade edildiği gibi sıkı şekilde uygulanması halinde tasarrufun yalnızca bu iki kalemde bile 140 milyar TL’ye ulaşarak 100 milyar TL’yi geride bırakacağı görülüyor.
2024 bütçesine yatırım ödeneği olarak görülen rakam 788 milyar TL. Mart ayı sonu itibariyle bunun 100 milyar TL’lik bölümü kullanılmış. Nisan ayı sonu itibariyle bu rakamın 130 milyar TL’ye çıkmış olabileceği varsayımıyla bu kalemden tasarruf henüz kullanılmamış yaklaşık 658 milyar TL’lik ödenek üzerinden yapılacak. Bu durumda yatırımlarda yapılacak yüzde 15 tasarrufla kasada yaklaşık 100 milyar TL kalacak.
Ancak bu tasarruf miktarının 2024 için öngörülen 2,7 trilyon TL’lik bütçe açığına önümüzdeki aylarda artmasa bile çare olamayacağı aşikar. Bu durumda Şimşek’in söylediği bunun son paket olmadığına ilişkin sözlerinin yeni paketlerinin müjdecisi olduğunu kabul etmek gerekiyor.