Hükümet tasarruf için Uber kuracak, kamu yatırımlarında önceliğe bakacak

Kamuda tasarruf kapsamında altyapı projelerinden gecikmesinde sakınca olmayanlar durdurulacak. Makam araçları dışındaki hizmet araçları için belirli sayıda araçtan oluşan ve UBER benzeri sistemle çalışan bir havuz kurulacak.

Gündem 1 Mayıs 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Tasarruf önlemleri arasında şimdilik makama tahsisli lüks araçlar için bir düzenleme bulunmadığı öğrenildi.

Yılın ikinci yarısında başlayacağı ifade edilen dezenflasyon sürecinin en önemli ayaklarından biri olan kamuda tasarrufun detayları belli olmaya başladı. Habertürk’ten Bülent Aydemir’in haberine göre bu kapsamda refahı artıracak projelere öncelik verilecek, altyapı projelerinden  gecikmesinde sakınca olmayanlar durdurulacak, kamuda fahiş maaşlara son verilecek. Hükümetin bakanlarının dillerinden düşmeyen kamuda tasarruf önlemlerinde şu düzenlemelerin öne çıkacağı öğrenildi:

– Kamu harcamaları ve yatırımları öncelik sırasına inşa edilecek. Tarım, sulama, baraj, istihdam gibi ülke ekonomisini etkileyecek, üretimi artıracak ve vatandaşın refahına, karnının doymasına katkı sağlayacak projelere ve harcamalara öncelik verilecek. 

-Köprü, otoyol, viyadük ya da ertelenmesinde sakınca bulunmayan projeler ertelenecek veya iptal edilecek. Sosyal projelere ağırlık verilecek. 

Makam aracı kullanımına sınırlama getirilecek

– Acil ihtiyaçlar belirlenip, bunu karşılayacak projeler öne alınacak. Şu anda aciliyet arz etmeyen enerji projeleri bile ertelenecek. Doğrudan temin işlerle ilgili de kontrol ve sınırlama mekanizması kurulacak. Bu düzenleme davet usulüyle yapılan ve sevilen bazı şirketlere iş verilmesine yönelik ihalelerin azalacağı anlamına geliyor.

Kamuda, güvenlik ihtiyacı ve görevin gerektirdiği makam ihtiyaçlarının karşılanması öncelikli olmak üzere yasal olarak belirlenmiş tahsisler dışında makam aracı kullanımı ve araç tahsislerine sınırlama getirilecek. Suistimallerin önüne geçmek amacıyla sıkı bir denetim getirilecek.

-Yeni alımlarda yerli araç ve offset uygulamalarına ağırlık verilecek. Makama tahsisli araçlar dışında kullanılan hizmet araçları için belirli sayıda araçtan oluşan bir havuz kurulacak. Oluşturulacak havuzun çalıştırılması için UBER benzeri bir sistem kurulması planlanıyor. Bu sistemle araçların yakıt gideri ve mevzuat dışı kullanımının da önüne geçilmesi amaçlanıyor. Ancak şimdilik makama tahsisli lüks araçlar ve kiralama sözleşmesi Maliye Bakanlığından izin alınmadan yenilenebilen lüks araçlar için bir düzenleme öngörülmüyor.

– Toplum vicdanını yaralayan kamu maaşlarına son verilecek. Görevin gerektirdiği Yönetim Kurulu ödenekleri, huzur hakkı, yasal maaş ve harcırahlar dışındaki bütün ekstra ödemeler kaldırılacak.

-Kamu İktisadi Teşekkülleri ile kamu iştiraklerinde görevin niteliğine uygun ücretlerin ödenmesi sağlanacak. Birçok kamu iştirak şirketindeki ücretler, özel sektörü katlamış durumda. Cumhurbaşkanı kararnamesi ile yapılacak bu düzenlemeler için gerekirse yasa çıkarılacak.

-Kamu hizmet binaları inşaatları da aciliyet arz etmeyen harcamalar kapsamında erteleniyor. Yeni bina inşa edilmeyecek ve yüksek kirası olanlar da tasfiye edilecek.

-Yurt dışı konferans, görevlendirme, yurt içi seminer ve toplantılar da acil olanlar dışında yapılmayacak. Harcırahlar dışında, haberleşme giderlerine de kısıtlama getirilmesi planlanıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.