Maaşlara zam tüketiciyi umutlandırıp güvenini artırdı ama alınacak yol çok

TÜİK'e göre ocak ayında tüketici güveni geçen yılın aralık ayına göre yüzde 3,9'luk artışla 80,4'e çıktı. Ancak tüketicinin 'iyimser' duruma geçtiğini söyleyebilmek için bu değerin 100'e ulaşması gerekiyor.

Ekonomi 24 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Ağustos ayında 'dip' yapan tüketici güveni tırmanışını beşinci ayda da sürdürdü.

2024 yılına asgari ücret ve maaş zamlarıyla giren Türkiye’de enflasyonu Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığının “iki misli hissettiğini” belirten tüketicinin güveni ocak ayında arttı. TÜİK ve Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi geçen yılın aralık ayında 77,4 iken ocak ayında yüzde 3,9 oranında artarak 80,4 oldu.

Ağustos ayında ‘dip’ yapan tüketici güveni tırmanışını beşinci ayda da sürdürdü. Ancak bu tırmanışa rağmen tüketici güvenin ‘iyimser’ duruma geçtiğini söyleyebilmek için değerin 100’ün üstüne çıkması gerekiyor. Çünkü TÜİK’in web sitesindeki bilgiye göre anket sonuçlarından hesaplanan endeks rakamının 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimserliği, küçük olması tüketici güveninde kötümserliği gösteriyor.

Tüketici güvenindeki artış alt endekslerde de kendini gösterdi. Mevcut dönemde hanenin maddi durumuyla ilgili endeks ocakta bir önceki aya göre yüzde 6’lık artışla 67,2’ye çıktı. Yani tüketici ekonomik zorluklar nedeniyle kötümser olmaya devam ediyor. Normalin çok altında kalmakla birlikte artmaya devam eden iyimserlik gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisiyle ilgili endekste de kendisini gösterdi. Bu alt endeks grubunda değerin 2024 Ocak ayında aralığa göre yüzde 4,5’lik artışla 76,1’den 79,5’e çıkması çıkması tüketicinin tüm sıkıntılara rağmen gelecekle ilgili daha umutlu olduğunu gösteriyor.

Genel ekonomiyle ilgili beklenti daha düşük

Kendi maddi durumuyla ilgili 12 aylık beklentisi daha yüksek olan tüketicinin gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi o kadar iyi değil. Söz konusu alt endeksteki artış yüzde 1,8 ile sınırlı kaldı.  Gelecek 12 ayda dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesinde olanların bulunduğu alt endeks değeri ise yüzde 3,6’lık artışla 97,9’u ulaşarak normalleşmeye çok yaklaştı.

Hakan Kara: Seçimde 90’ı aşarsa iktidar partisi kazanıyor

Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara X hesabından yaptığı paylaşımda “Seçim sonuçlarını tahmin etmek için izlediğim en temel gösterge Tüketici Güven Endeksi. Seçim ayında endeks 90’ı aştığında iktidar partileri kazanıyor, 90’ın belirgin altında kalırsa kaybediyor” tespitini yaptı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.