Galatasaray’ın gençleri Bayern’i mağlup etti
Eldeki veriyle geçmiş tüketici davranışlarını makineye vererek müşterinin davranış tipini öngörebilme aşamasına gelen Mavi hedef büyütüyor. CEO Yavuz'a göre bu işin doğru düzgün yönetilmesi halinde milyar dolarlık şirket olma hedefi uzak değil.
Türkiye’de hazır giyim perakendesinin önde gelen markalarından Mavi’nin CEO’su Cüneyt Yavuz temeli insan ve finansal yönetimi sağlam global bir şirket olarak yılı enflasyon muhasebesine göre düzenlenmiş sonuçlara göre yüzde 25 büyüme ile kapattıklarını belirterek “Dinamik, genç ve aktif bir şirket olarak kalmak istiyoruz “ diyor. Yavuz’a göre Mavi bu sene de “büyüdük” demeden azimle, yeni müşteri coşkusuyla, yeni perakende noktalar açarak, yeni müşteriler kazanarak, en güzel ürünleri sunarak yine bir büyüme senesine hazırlandı.
Mavi, CEO’su Yavuz’un söylemine göre büyüme potansiyellerini açığa çıkararak moda markaları ile birlikte Şampiyonlar Ligi’nde yer almayı hedefliyor. Yavuz Şampiyonlar Ligi’nin kapısının yapay zeka ve Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) alanındaki yatırımlarla açılacağını düşünüyor. “Şimdi eldeki veriyle geçmiş tüketici davranışlarını makineye vererek bu müşterinin davranış tipini geleceğe doğru öngörebilmek, varsayabilmek aşamasına geldik” diyen Yavuz şöyle konuşuyor:
“Dolayısıyla siz bunları doğru düzgün yönetirseniz milyar dolarlık şirkete doğru gidersiniz. Biz de ikisini bir araya koyup, veri zekasıyla insan zekasını birleştirip işimizi en iyi şekilde yaparak büyümeye devam etmek istiyoruz.”
Mavi geçen yıl 1,3 milyon müşteri kazanmış. “Bu bize büyük moral oldu. Beklentinin yüzde 30 kadar üzerinde bir taraftar kitlesini aramıza koyduk” diyen Cüneyt Yavuz şöyle konuşuyor:
“Şu anda yedi milyona yakın alışveriş yapan güçlü bir kitlemiz var. 5,7 milyona yakın cep telefonlarına indirilmiş dükkanımız var. Bu seneye de başlarken mevcut mağazaları açmanın, metrekareleri büyütmenin ötesinde bu müşteri kitlemizi nasıl daha mutlu edebiliriz? Mevcut aldıkları ürünlerin dışında yeni ürün kategorileriyle nasıl tanıştırabiliriz? Onların bize gelme frekansını nasıl yukarı çekebiliriz? Bu anlamda dersimizi çalışıyoruz.”
Cüneyt Yavuz perakende başta olmak üzere online’a, yeni lojistik sistemleri ve teknolojiye yatırım yapacaklarını belirtiyor. Yavuz “Milyar dolarlık şirkete ve 100 milyon adet ürün satışına koşan Mavi için moda markası olmak yetmiyor, veri şirketi olmak gerekiyor. Güçlü markası, müşteriyle yarattığı güvenin ötesinde, Mavi’de arkada çok zeki bir makine çalışıyor. Mavi’nin sihri veriden müşterinin kalbine giden yolda saklı. Hızlı, verimli ve daha akıllı sistemlerle daha yüksek kapasiteleri taşıyacak yeni jenerasyon bir ekosistem oluşturuyoruz” diye konuşuyor.
Mavi CDP’nin (Carbon Disclosure Project-Karbon Saydamlık Projesi) Global A listesine çift A notuyla giren ilk ve tek Türk hazır giyim şirketi olmuş. Yavuz’a göre “bu yetmez.” Her sene başlarken sürdürülebilirlik konusunda yatırımları artıracak başka neler yapabiliriz diye düşündüklerini söylüyor Yavuz ve daha iyi bir dünyanın mümkün olduğunu, bunun hem sorumluluk olarak doğru, hem de iş planı olarak mecburiyet olduğunu vurguluyor.
Mavi’nin Türkiye ve uluslararası pazarlarda, perakende, toptan ve e-ticaretteki büyüme trendi 2023 yılı boyunca da devam etmiş. Dünyada 37 ülkede 471 mağaza ve yaklaşık 3.500 satış noktasına ulaşan şirketin gelirlerinin yüzde 68’i perakende, yüzde 22’si toptan satış ve yüze 10’u e-ticaretten gelmiş.
Cüneyt Yavuz’a göre Mavi denim ve non-denim olmak üzere tüm ürün kategorilerinde hem adet hem de değer bazında büyümüş. 2022’ye göre geçen yıl yüzde 12 artışla dünyada toplam 14 milyon denim (blue jean) satmış ve pazardaki konumunu güçlendirmiş.
Mavi’nin yeni müşterilerinin yüzde 70’inin 35 yaş altı, yüzde 37’sinin 25 yaş altından gelmesinin gençlerle büyümeye devam ettiklerini gösterdiğini söylüyor Yavuz. Mavi için sürdürülebilirlik geçen yıl sattığı ürünler bakımından çok önemli olmaya devam etmiş. Sürdürülebilir All Blue koleksiyonunun Mavi’nin cirosundaki payı yüzde 25’e, toplam denim satışları içindeki All Blue payı yüzde 51’e ulaşmış.