MB Başkanı değişti, piyasalar pozitif pozisyon aldı

Dolar, Merkez Bankası (MB)başkan değişikliğinden sonra haftanın ilk işlem gününe yatay pozitif başladı. Dolar saat 09.22'de yüzde 0,10 yükselişle 30,5075 TL'de hareket ederken, borsa da yükselişe eşlik etti.

Ekonomi 5 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Dolar saat 09.22'de yüzde 0,10 yükselişle 30,5075 TL'de hareket ederken, euro ise, euro/dolar paritesindeki baskıyla düşüş gösterdi.

Dolar Merkez Bankası (MB) başkan değişikliğinden sonra haftanın ilk işlem gününe yatay pozitif başladı. Dolar saat 09.22’de yüzde 0,10 yükselişle 30,5075 TL’de hareket ederken euro, euro/dolar paritesindeki baskıyla düşüş gösterdi. Aynı dakikalarda euro yüzde 0,03 yükselişle 32,940 TL’ye geldi. Dolar cuma günü Hafize Gaye Erkan’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığından affını istemesi sonrası Türkiye piyasaları kapalıyken uluslararası işlemlerde 30,6898 TL’ye kadar yükselirken piyasaların açılış saatinde 30,5231 TL’deydi.

Bugün borsa çöker, dolar 40 TL olur mu? Merkez'deki değişimin anlamıBugün borsa çöker, dolar 40 TL olur mu? Merkez’deki değişimin anlamı

Pozitif fiyatlama bekleniyor

Hafize Gaye Erkan’ın ayrılmasının ardından TCMB Başkanı Yardımcısı Fatih Karahan başkan olarak atanırken son yıllarda ilk kez ekonomistler ve piyasa uzmanları hatta yabancı yatırım bankaları başkan değişikliğini olumlu karşıladı. Bugün Başkan Karahan’ın atamasının piyasa fiyatlamasının da pozitif olması bekleniyor.

Altın düşüşte

Ons altın fiyatı, cuma günü açıklanan ve beklentilerin çok üzerinde gelen ABD tarım dışı istihdam verilerinin ardından ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yakın zamanda faiz indirimlerine gideceği yönünde beklentilerin azalmasıyla yükselen dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerine paralel değer kaybını sürdürüyor. Bugünkü işlemlerde 2029 dolara kadar gerileyen ons altın saat 09.22 itibariyle yüzde 0,33 düşüşle 2029 dolarda bulundu. Ons altın ve dolar/TL’deki hareketle 1987 – 2011 lira arasında işlem gören gram altın aynı dakikalarda yüzde 0,27 gerilemeyle 1990,77 liradan alıcı buldu.

Borsa haftaya yükselişle başladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,59 yükselişle 8.716,57 puandan başladı. Bankacılık endeksi yüzde 1,96 ve holding endeksi yüzde 0,56 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran bankacılık olurken en çok kaybettiren yüzde 0,26 ile spor oldu. Cuma günü alıcılı bir seyir izleyerek yükseliş eğilimini üst üste sekizinci işlem gününe taşıyan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,23 değer kazancıyla 8.665,68 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Endeks gördüğü en yüksek seviyeyi de 8.762,89 puana taşıdı. Analistler küresel pay piyasalarında, ABD ekonomisinde resesyon endişelerinin önemli derecede azalmasına karşın ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerine başlayacağı tarihe ilişkin tahminlerin ötelenmesiyle karışık bir seyir izlendiğini söyledi. Öte yandan cuma akşamı Hafize Gaye Erkan’ın kişisel sebeplerden dolayı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığından istifa etmesinin ardından yerine Başkan Yardımcısı Fatih Karahan atanırken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek TCMB Başkanı Fatih Karahan ve ekibine güven ve desteklerinin tam olduğunu bildirdi.

TCMB Başkanı Fatih Karahan başkan olarak atanmasının ardından hafta sonu yaptığı duyuruda enflasyon hedefleriyle uyumlu seviyelere gerileyene kadar gereken parasal sıkılığı korumakta kararlı olduklarını vurgulayarak “Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz” diye konuştu. Ayrıca dün TCMB’nin parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası (TL) mevduat payının artırılması ve Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) TL mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla TL zorunlu karşılıklara faiz uygulayacağı duyuruldu. Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat’ta da tarih uzatıldı. Analistler bugün yurt içinde enflasyon verileri, yurt dışında ise dünya genelinde hizmet sektörü ve bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin takip edileceğini belirterek teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.800 ve 8.900 seviyelerinin direnç, 8.600 ve 8.500 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti. Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler ocak ayında TÜFE’nin yüzde 6,84 artacağını tahmin ediyor. Ekonomistlerin ocak ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre bir önceki ay yüzde 64,77 olan yıllık enflasyonun yüzde 65,07’ye çıkacağı hesaplanıyor.

Borsa rekor kırıyor, gram altın 2 bin TL'yi geçti, dolar 30,45 TL'deBorsa rekor kırıyor, gram altın 2 bin TL’yi geçti, dolar 30,45 TL’de

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.