Burger King ve Starbucks saldırganlarına ‘çıkış kolaylığı’ itirafı
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle boykotların hedefi olan ABD'li McDonald's ve Starbucks'ın ilk çeyrek gelirleri beklentilerin altında kaldı. Bunun üzerine McDonald's hisseleri yüzde 2, Starbucks hisseleri yüzde 12 değer kaybetti.
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle boykotların hedefi haline gelen ABD’li McDonald’s ve Starbucks’ın ilk çeyrek gelir ve kârları beklentilerin altında kaldı. McDonald’s’tan yapılan açıklamaya göre şirketin geliri yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,6 artarak 6,17 milyar dolara yükseldi. Şirket 2023’ün aynı çeyreğinde yaklaşık 5,9 milyar dolar gelir sağlamıştı. Restoran zincirinin mağaza satışları da yüzde 1,9 artarken yüzde 2,1 artış yönünde olan piyasa beklentilerini karşılayamadı. Bunun üzerine şirketin hisseleri yüzde 2’nin üzerinde değer kaybetti.
McDonald’s’ın franchising haklarını stratejik ortaklara lisansladığı restoranların bulunduğu “Uluslararası Gelişmiş Lisanslı (IDL) Pazarlar” grubunda satışlar Orta Doğu’daki savaşın etkisinin devam etmesi nedeniyle olumsuz performans gösterdi.
Şirketin bu gruptaki satışları yüzde 0,2 azalırken salgından bu yana ilk kez McDonald’s’ın bir pazar grubundaki satışlarında düşüş oldu. McDonald’s’ın net kârı ise ilk çeyrekte yüzde 7 artışla 1,9 milyar dolara ulaştı. Şirket geçen senenin aynı döneminde 1,8 milyar dolar kâr elde etmişti.
Geçen senenin birinci çeyreğinde 2,45 dolar olan şirketin hisse başına kârı 2024’ün ayını döneminde 2,66 dolara yükselmesine rağmen piyasa beklentilerinin altında kaldı.
McDonald’s CEO’su Chris Kempczinski yılın ilk çeyreğinde dünya genelinde geniş tabanlı tüketici baskılarının devam ettiğini söyledi. Tüketicilerin günlük harcamalarında yüksek fiyatlarla karşılaştıklarından harcadıkları her dolar konusunda daha da seçici davranmaya devam ettiklerini dile getiren Kempczinski bunun da hızlı servis restoran sektöründe baskı oluşturduğunu vurguladı. Şirketin Mali İşler Direktörü Ian Borden da IDL Japonya, Avrupa ve Latin Amerika’daki olumlu satışların Orta Doğu’da devam eden savaşın etkisiyle dengelendiğini kaydetti.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı saldırılara destek niteliğinde açıklamalar yapan ve yardımlar gönderen uluslararası firmalar dünya çapında boykot edilmeye ve protestolara uğramaya başlamıştı. McDonald’s İsrail şirketinin İsrail askerlerine bedava yemek dağıtacağını açıklaması da büyük tepki toplamıştı. ABD’li hızlı servis restoran zinciri nisan ayı başında da İsrail’deki 225 franchise restoranını satın alacağını duyurmuştu.
Protestolardan ABD’li kahve zinciri Starbucks da olumsuz etkilendi. Şirketin gelirleri ocak-mart döneminde yıllık bazda yüzde 2 azalışla yaklaşık 8,6 milyar dolara geriledi. Piyasa beklentileri 9,1 milyar dolar gelir sağlaması yönündeydi. Bu dönemde artış göstermesi beklenen Starbucks’ın aynı mağaza satışları da yüzde 4 azalışla 2020 sonundan bu yana ilk düşüşünü kaydetti. Starbucks mağazalarının trafiği de yüzde 6 azaldı. Şirketin geçen senenin ocak-mart döneminde 79 sent olan hisse başına kârı bu yılın aynı döneminde 68 sente indi. Şirketin hisse başına 79 sent kazanç getirmesi bekleniyordu. Bilançonun açıklanmasının ardından şirketin hisseleri yüzde 12 düştü.
Starbucks CEO’su Laxman Narasimhan “Bu çeyrekteki performansımız hayal kırıklığı yarattı ve beklentilerimizi karşılamadı” açıklamasını yaptı. Zorlu bir çalışma ortamıyla karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Narasimhan önceki çeyrekteki ters rüzgarların sürdüğünü anlattı.
Narasimhan bazı önemli pazarlarda daha temkinli bir tüketici etkisini hissetmeye devam ettiklerini belirterek kötüleşen ekonomik görünümün de müşteri trafiği üzerinde baskı oluşturarak satışları etkilediğini söyledi.
Orta Doğu’da da hâlâ ekonomik dalgalanmaları gördüklerini anlatan Narasimhan ancak bölgenin uzun vadeli büyüme fırsatlarına olan güvenlerini koruduklarını dile getirdi.
Narasimhan geçen ay Starbucks Vakfı ile şirketin Orta Doğu’daki işletme haklarına sahip Kuveyt merkezli Alshaya Group’un Gazze’de gıda yardımı sağlamaya yönelik insani çabalara ve Dünya Merkez Mutfağına (World Central Kitchen-WCK) 3 milyon dolar bağışladıklarını bildirdi.
Starbucks yöneticileri bir önceki çeyrekte satışların yavaşlamasını şirketin İsrail’e yönelik tutumunun “yanlış algılanması” nedeniyle şirketi hedef alan boykotlara bağlamıştı.