Şampiyonaların vazgeçilmez ritüeli milli marşlar
Merkez bankaları yılın ilk çeyreğinde altın almaya doyamadı. Türkiye, Çin, Hindistan ve Kazakistan’ın başını çektiği 10 merkez bankasının bu dönemdeki alımlarının tutarı 24 milyar dolara ulaştı.
Rezervlerini çeşitlendirmek ve dolara bağımlılıklarını azaltmak isteyen merkez bankalarının altın sevdası artarak devam ediyor. Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) verilerine göre yılın ilk çeyreğinde dünyada en çok altın alan 10 merkez bankası kasalarına 24 milyar dolarlık altın koyarak yeni bir rekora katkıda bulundu. Merkez bankalarının altın alım çılgınlığı içinde olduğuna dikkat çeken WGC merkez bankalarının bu yılın ilk çeyreğinde kasalarına 290 ton ağırlığında 24 milyar dolarlık altın koyduğunu açıkladı. Yılın ilk çeyreğindeki altın alımı geçen yılın son üç ayındaki 286 tonluk rekoru geride bırakarak son 24 yılın yeni rekoru oldu.
Toplam 290 ton altın alan 10 merkez bankaları arasında başı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) çekiyor. Rezervine 30 ton altın ekleyen Türkiye’yi Çin, Hindistan ve Kazakistan takip ediyor. Listede daha sonraki sıralarda ise Çekya, Umman, Singapur, Kırgızistan, Katar ve Polonya yer alıyor.
WGC rekorla ilgili yaptığı açıklamada fiyatlardaki yükselişe akın altın alımları devam ettiğini belirterek şu görüşleri dile getirdi:
“Merkez bankalarının altın alımında uzun süredir devam eden trend güçlü bir şekilde devam etmekle kalmıyor, aynı zamanda gelişmekte olan piyasalardaki bankaların da hakimiyetinde olmaya devam ediyor. 10 merkez bankası, altın rezervlerinin birinci çeyrekte (bir ton veya daha fazla) arttığını bildirdi.”
WGC altın fiyatlarındaki son artışın ilerleyen süreçte merkez bankalarının alımları üzerinde etkisi olup olmayacağını belirlemek için daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.