Merkez bankalarının altın sevdası sürüyor: Türkiye bu yıl da dünya lideri

Dünya Altın Konseyi verilerine göre merkez bankalarının net altın alımları ilk altı ayda geçen yıla göre yüzde 5 artışla 483 tonla rekor kırdı. TCMB yaklaşık 3,5 milyar dolar değerindeki 45 tonla yine en çok altın alan merkez bankası oldu.

Ekonomi 30 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Dünya Altın Konseyi verilerine göre merkez bankalarının net altın alımları yılın ilk 6 ayında 483 ton ile rekor kırdı. Rapora göre 2024’ün ikinci çeyreğinde merkez bankalarının altın talebi 183 ton olarak gerçekleşti. Böylece ikinci çeyrekte merkez bankalarının altın talebi bir önceki çeyreğe göre yüzde 39 düşerken yıllık bazda ise yüzde 6 arttı.

Dünya Altın Konseyi’nin “Altın Talep Eğilimleri-2024 İkinci Çeyrek” başlıklı raporuna göre merkez bankalarının ilk yarıdaki altın alımı rekoruna en büyük katkı geçen yıl ve 2022’deki gibi yine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) geldi. TCMB birinci çeyrekte 30, ikinci çeyrekte 15 tonla yılın ilk yarısında en fazla altın alımı yapan merkez bankası oldu. Altının onsu yaklaşık 2,393 dolardan işlem görürken TCMB’nin yılın ilk yarısında altın alımı için harcadığı para yaklaşık 3,5 milyar dolar oldu.

Rapora göre ilk çeyrekte dikkat çeken diğer merkez bankaları şöyle: Özbekistan Merkez Bankası yedi ton, Çekya Merkez Bankası altı ton, Katar Merkez Bankası dört ton, Rusya Merkez Bankası üç ton, Irak Merkez Bankası üç ton, Ürdün Merkez Bankası bir ton ve Kırgız Cumhuriyeti Merkez Bankası bir ton.

Altın arzı yüzde 4 arttı

Yılın ikinci çeyreğinde toplam altın arzı yıllık bazda yüzde 4 artarken maden üretimi yüzde 2 artışla ilk yarı rekoruna ulaştı. Perakende külçe ve sikke yatırımı, ikinci çeyrekte özellikle Batı piyasalarından gelen zayıf talep nedeniyle yüzde 5 azalarak 261 ton oldu.

Geçen yıl 148 ton altın alarak dünya şampiyonu olan TCMB, 3 ayda 132 ton sattıGeçen yıl 148 ton altın alarak dünya şampiyonu olan TCMB, 3 ayda 132 ton sattı

2022'nin ilk 11 ayında dünyanın en çok altın alan merkez bankası TCMB oldu2022’nin ilk 11 ayında dünyanın en çok altın alan merkez bankası TCMB oldu

Merkez Bankası döviz ve altın borç verip piyasadan TL çekebilecekMerkez Bankası döviz ve altın borç verip piyasadan TL çekebilecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.