Merkez Bankası Başkanı’na göre enflasyonda piyasanın beklentisi yüzde 44

Katar Ekonomik Forumu'nda konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan piyasanın bu yılki enflasyon beklentisinin yüzde 44 olduğunu belirterek "Enflasyonda yukarı yönlü risklerin farkındayız ve enflasyonu düşürmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Ekonomi 14 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fatih Karahan'a göre kamuda tasarruf paketi iç talebi baskılamaya ve enflasyonu düşürmeye yardımcı olacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan enflasyonda yukarı yönlü risklerin farkında olduklarını, enflasyonu düşürmek için adım atmaya hazır olduklarını söyledi. Katar Ekonomik Forumu’nda konuşan Karahan piyasayla enflasyon beklentilerinin farklı olduğunu belirterek “Piyasa enflasyonun düşeceğine inanıyor ama tahminimiz konusunda farklılıklar var. Bizim beklentimiz yüzde 38, piyasanın beklentisi yüzde 44 seviyesinde. Enflasyonda yukarı yönlü risklerin farkındayız ve enflasyonu düşürmek için elimizden geleni yapacağız” dedi. Enflasyonda uzun vadeli hedefin yüzde 5 olduğunu söyleyen Karahan “Biz para politikamızı sıkı tutmak konusunda kararlıyız” diye konuştu.

‘Tasarruf paketi enflasyonu düşürmekte yardımcı olacak’

Dün açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi hakkında konuşan Karahan paketin iç talebi baskılamada ve enflasyon konusunda yardımcı olacağını söyledi. Karahan büyümeye ilişkin de açıklama yaptı. “Türkiye ekonomisinde geçen yıl büyüme güçlüydü ama büyüme tamamen iç talep destekli oldu. Yani net ihracatın katkısı negatif oldu. 2024’te geçen yıla kıyasla daha az büyüme olabilir” dedi.

Karahan Türkiye’de insanların en büyük ekonomik sorununun enflasyon olduğunu belirterek “Ekonomik refaha en büyük katkımız fiyat istikrarını sağlamak olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Yapay zekanın Türkiye ekonomisi üzerine etkileri hakkında da konuşan Karahan, yapay zekada ilk konunun adaptasyon olduğunu belirterek “Adaptasyonun sağlanması için iş gücünün çok esnek olması gerekiyor” diye konuştu. Karahan “Yapay zekanın işgücü piyasasına dair etkileri belirsiz” dedi.

Hanehalkı enflasyon beklenti anketi ile ortaya çıkan gerçeklerHanehalkı enflasyon beklenti anketi ile ortaya çıkan gerçekler

İlk 4 ayın enflasyonu yüksek gelince Merkez de yıl sonu hedefini 36'dan 38'e çıkardıİlk 4 ayın enflasyonu yüksek gelince Merkez de yıl sonu hedefini 36’dan 38’e çıkardı

Vatandaş enflasyonun düşeceğine inanmıyor, 'Yıl sonunda yüzde 96 olur' diyorVatandaş enflasyonun düşeceğine inanmıyor, ‘Yıl sonunda yüzde 96 olur’ diyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.