Euro neden düşüyor?
ABD doları güne 33,96 TL'den başlarken altın faiz indirim beklentisiyle tırmanmaya devam ediyor. Ons altın güne 2,516.72 dolardan, gram altın ise 2750,81 TL'den başladı. ABD'de borsalar teknoloji hisseleri öncülüğünde toparlanıyor.
Amerikan dolarının değer kaybını önlemek için son bir haftada alımlarını artıran Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın çabaları yeterli olmadı ve dolar güne yüzde 0.07 değer kaybıyla 33,96 TL’den başladı. ABD dolarının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de güç kaybetmesinde beklentilerin altında gerçekleşen ağustos enflasyonunun gelecek haftaki Fed toplantısında faiz indirimini neredeyse kesinleştirmesi de etkili oldu. Euro yüzde 0.13 değer kazandı ve güne 37,51 TL’den keyifli girdi.
Altın ise faiz indirimi beklentisiyle yükselmeye devam ediyor. Ons altın güne yüzde 0,2 artışla 2.516.72 dolardan, gram altın ise yüzde 0,22’lik artışla 2750,81 TL’den başladı. Dünü yüzde 2,5’e yakın kayıpla kapatan BİST 100 endeksi de seansın ilk dakikalarında yüzde 0,.98 değer kazanarak 90,512.02 puana yükseldi.
Küresel piyasalarda da ABD’den gelen enflasyon verisinin etkileri sürüyor. Enflasyon verileri açıklanmadan önce değer kazanan ABD tahvilleri verilerin ardından günü kayıpla tamamladı. ABD’nin 10 yıllık tahvillerinin getirisi 1 baz puan yükselişle yüzde 3,6534’ten kapanırken para politikasına duyarlı iki yıllık tahvillerin getirisi 5 baz puana yakın artarak yüzde 3,6415’e çıktı.
S&P 500 gün içinde bir ara yüzde 1,61’e kadar düştükten sonra yüzde 1 artıda kapandı. Çarşamba günü de New York’ta yüzde 8,15 değer kazanarak 116,91 dolara çıkan ve son altı haftanın en büyük tek günlük yükselişini kaydeden Nvidia çip üreticilerindeki tırmanışa öncülük etti. Nasdaq 100 yüzde 2,2 yükseldi.
S&P 500 ve Nasdaq 100 Ekim 2022’den bu yana ilk kez en az yüzde 1,5’lik gün içi kayıplarını silerek artıya geçmiş oldu. En büyük teknoloji hisselerini kapsayan “Muhteşem Yedili” göstergesi yüzde 2,6 arttı. IBM hissesi rekor kırdı. City Index ve Forex.com’dan Fawad Razaqzada “hisse senetleri ABD TÜFE verisi sonrası yaşanan ilk düşüşün ardından dipten alımların bir kez daha devreye girmesiyle toparlandı. Yine de Eylül ayı tarihsel olarak Borsa k için zorlayıcı olmuştur ve ayın derinliklerine doğru ilerledikçe durum yine böyle olabilir” yorumu yaptı.
TÜFE verilerinin ardından Citi ekonomistleri gelecek haftaki Fed toplantısında yarım puanlık faiz indirimine gidileceği tahminlerinden vazgeçerken bu yıl toplamda 125 baz puanlık gevşeme olacağı öngörülerini korudular.
JPMorgan Asset Management Küresel Başstratejisti David Kelly veri sonrası Bloomberg TV’ye yaptığı açıklamada “Enflasyon artık oda sıcaklığına indi, gerçekten önemli bir enflasyon sorunu yok” dedi. Kelly verinin Fed’in sert bir şekilde harekete geçmesini gerektirmediğini ve önümüzdeki hafta 25 baz puanlık bir indirim görmekten mutlu olacağını söyledi.
Goldman Sachs CEO’su David Solomon ise istihdam piyasasının zayıfladığına dair işaretler nedeniyle Fed’in hâlâ beklenenden daha büyük bir faiz indirimine gitme şansının olduğunu öngördü. Çarşamba günü CNBC’ye verdiği mülakatta Solomon “İşgücü piyasasında daha fazla yumuşamaya dayalı olarak 50 baz puanlık bir indirim için bir gerekçe var” dedi. “Bunun ihtimalinin düşük yüzde 30’larda olduğunu düşünüyorum” diye de ekledi.
Asya’da endeksler teknoloji hisseleri öncülüğünde yükseldi. Japonya, Güney Kore ve Tayvan’daki gösterge endeksler yükselerek MSCI Asya Pasifik Endeksi’ni neredeyse bir ayın en büyük kazancına taşıdı.