Merkez Bankası rezervi sert düştü

Merkez Bankası'nın brüt rezervlerinde geçen hafta yaklaşık 5 milyar dolar daha düşüş olduğu hesaplanıyor. Bankacılara göre seçime yaklaştıkça döviz talebi artıyor.

Ekonomi 26 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türk Llirası günlük sınırlı değer kaybını sürdürürken, Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz talebini sınırlamak için attığı adımlar rezervleri eritmeye devam ediyor.

Bayram öncesinde döviz talebinin belirgin arttığını belirten bankacılar bu talebin TCMB rezervlerine geçen hafta 5 milyar dolar düşüşe neden olduğu hesapladılar. Geçmiş yıllarda bireysel yatırımcının bayram öncesi ihtiyacını karşılamak için döviz bozdurduğunu belirten bankacılar, “Bayram öncesi dövizde düşüş olurdu. Şimdi ise döviz yükselecek beklentisiyle talep her zaman canlı kalmaya devam ediyor” dedi.

Suudi etkisi kısa sürdü, rezervler 3 haftada 7 milyar dolar eridiSuudi etkisi kısa sürdü, rezervler 3 haftada 7 milyar dolar eridi

Bankacılar seçime yaklaştıkça döviz talebinin belirgin arttığını, son haftalarda ise bu talebin mevcut döviz politikaları zorlayacak ölçüye ulaştığına dikkat çekiyorlar.

Reuters’ın görüşlerine başvurduğu beş bankacının TCMB bilanço verileri ve sektör öncü verilerinden yaptığı hesaplamalara göre toplam rezervlerde geçen hafta 4,8 milyar dolar ile 6,1 milyar dolar arasında düşüş hesapladı.

TCMB verilerine göre altın ve brüt döviz rezervinden oluşan toplam brüt rezervler, deprem öncesi 3 Şubat itibarıyla bulunduğu 129,6 milyar dolar seviyesinden 14 Nisan itibarıyla 121,5 milyar dolara inmişti.

Bankacıların hesaplamaları toplam brüt rezervlerin 116 milyar dolara düşeceğine, net rezervlerde de brüt rezervlerden daha az olsa da belirgin düşüş görüleceğine işaret etti.

Piyasalar bu hafta TCMB’nin faiz kararına odaklanmış durumda. Beklenti, faizlerde bu ay değişiklik olmayacağı seçim sonrasında belirgin artışlar olacağı yönünde.

Mevcut politikalarla dolar/TL’nin kamu tarafından 14 Mayıs’ta yapılacak seçim öncesinde olması gerektiğinden daha aşağıda fiyatlandığı ve TL’nin değer kaybetmesi gerektiğine ilişkin artan görüşler dövize ilgiyi artıran ana unsur.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.