Merkez Bankası seçim öncesi sattığı 25 milyar doların tamamını yerine koydu

Yurtiçi ve yurtdışı yerleşiklerin rekor düzeyde döviz satışı Merkez Bankası'nın rezerv biriktirmesine yardımcı oluyor. Seçim haftasında eksi 65,5 milyar dolarla rekor düşük seviyede olan swap harç net rezervler eksi 38,7 milyar dolara yükseldi.

Ekonomi 7 Mayıs 2024
TCMB menkul kıymet tesisini kaldırırken, kredi büyümesini sınırlayıcı zorunlu karşılık uygulamasında da değişiklik yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) analitik bilanço verileri üzerinden yapılan öncül tahmine göre Merkez Bankası geçen hafta salı günü 4 milyar dolar, haftanın tamamında ise 11 milyar dolar ile rekor miktarda döviz alımı yaptı. Yurtiçi ve yurtdışı yerleşiklerin döviz satışındaki rekor artış son dört haftada Merkez Bankası’nın uygun fiyatlarla rezerv biriktirmesine yardımcı oldu.

Bankacıların hesaplamalarına göre TCMB’nin swap hariç net rezervi geçen hafta 9.8 milyar dolar arttı. Net rezerv artışı ise geçen hafta 7 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Böylece swap hariç net rezervde yaşanan iyileşme son 5 haftada 27 milyar dolara yaklaştı.

Merkez Bankası TL likidite koşullarındaki sıkılığı bozmadan rezerv biriktirmek ve doların daha fazla değer kaybı nedeniyle ihracatçının zorlanmaması için alım yapıyor. Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Prof. Hakan Kara da sosyal medya paylaşımında bu gelişmeye dikkat çekti:

Son verilerin ardından TCMB’nin swap hariç net rezervleri eksi 38,7 milyar dolar seviyesine geldi. TCMB’nin swap hariç net rezervleri seçim haftası olan 29 Mart haftasında eksi 65,5 milyar dolarla rekor düşük seviyedeydi.

Seçim öncesinde rezervler gerilemişti

Seçim öncesi TCMB’nin rezervlerinde bozulma eğilimi öne çıkmıştı. TCMB verilerine göre seçim öncesi altı haftada swap hariç net rezervler 23 milyar doları bulan gerileme olmuştu. Yerel seçimlerden sonra ise swap hariç net rezervlerde toparlanma ivmesi başlatılmıştı. Tarihi seriye bakıldığında TCMB’nin swaplar hariç net rezervleri Mayıs 2011’de 71,5 milyar dolarla rekor seviyeye yükselmişti.

Yabancı ilgisi son dönemde arttı

Bankacılar yabancı ilgisinin son dönemde ivmelendiğine dikkat çekerek Londra swap kısıtlamalarının hafifletilmesi kararının da zamanla gündeme gelebileceğini ifade ediyor. Yabancı ilgisinin en çok swap piyasasında belirginleştiğini belirten bankacılar TL cinsi tahvil piyasasında da ilginin gittikçe arttığına dikkat çekiyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.