Merkez Bankası’nın toplam rezervleri geçen hafta 5,9 milyar dolar geriledi

Bir süredir rezerv biriktiren Merkez Bankası'nın toplam rezervleri geçen hafta 5,9 milyar dolar azalarak 148 milyar dolara geriledi. Net rezervleri de 48,2 milyar dolardan 47,6 milyar dolara indi.

Ekonomi 1 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
TCMB bankalara gönderdiği yazıda, sterilizasyon araçlarına gün içi yapacağı TL depo alım ihalelerini eklediğini duyurdu.

Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri 26 Temmuz haftasında bir önceki haftaya göre 5,9 milyar dolar azalışla 148 milyar dolara düştü. TCMB’nin önceki hafta 48,2 milyar dolar olan net rezervleri geçen hafta 47,6 milyar dolara düştü. TCMB’nin önceki hafta 22,9 milyar dolar olan swap hariç net rezervi geçen hafta 24,4 milyar dolar oldu.

Brüt döviz rezervleri 2,8 milyar dolar düşüşle 91,9 milyar dolara geriledi. Brüt döviz rezervleri 19 Temmuz’da 94,7 milyar dolar seviyesindeydi. Bu dönemde altın rezervleri ise 3,1 milyar dolar azalışla 56,1 milyar dolara düştü. TCMB geçen hafta Suudilere 5 milyar dolarlık borcun geri ödendiğini açıklamıştı. Bu geri ödeme de rezerv rakamlarına yansıdı.

Gün içi ek depo ihaleleri yapacak

Bu arada sterilizasyon araçlarına gün içi ek TL depo alım ihalelerini ekledi. TCMB bankalara gönderdiği yazıda “Sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılması amacıyla 1100-1130 saatleri arasında düzenlenen TL depo alım ihalelerine ek olarak, gerekli görülen durumlarda gün içerisinde ek TL depo alım ihalesi açılabilmesine” karar verildiğini duyurdu.

TCMB’nin yeni adımı gecelik faizlerin koridorun alt bandına yaklaşmasıyla birlikte geldi. Piyasalarda süreç yakından takip ediliyordu. Fazla likidite dün itibarıyla 220 milyar TL civarındaydı. Gecelik faiz ise dün yüzde 47,02 ile faiz koridorunun alt bandına oldukça yakın oluştu.

Bir devrin sonu: Merkez Bankası'ndan swap ve depo alım işlemi atağıBir devrin sonu: Merkez Bankası’ndan swap ve depo alım işlemi atağı

Merkez bankalarının altın sevdası sürüyor: Türkiye bu yıl da dünya lideriMerkez bankalarının altın sevdası sürüyor: Türkiye bu yıl da dünya lideri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.