Merkez’den KKM’den TL mevduata geçişi hızlandıracak yeni adımlar

Merkez Bankası KKM'nin TL'ye geçişine ilişkin toplam hedef hesaplamasına tüzel kişi KKM'yi dahil ederken, TL mevduat için zorunlu karşılık tutarına uygulanan faiz oranı üst sınırını politika faizinin %84'üne çıkardı, aylık artış hedefini de yükseltti

Ekonomi 30 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası bu yıl sonunda KKM uygulamasının tamamen sona ermesi hedefine uygun adımlarına devam ediyor.

Merkez Bankası (TCMB), son zamanlarda kur korumalı mevduattan (KKM) çıkışı hızlandırarak TL mevduatın payını artıran önlemlerine yenilerini ekledi. TCMB’den makroihtiyati çerçeveye ilişkin yapılan duyuruya göre, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında değişiklikler yapıldı. Buna göre, gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 45 ila yüzde 50 arasında bulunan bankalar için aylık artış hedefi 0,8 puana yükseltildi. Gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60’ı geçen bankalar için aylık artış hedefi kaldırılarak yüzde 60’ın üzerinde kalınması koşulu getirildi. KKM’den TL’ye geçişine ve yenilenmesine ilişkin toplam hedef hesaplamasına tüzel kişi KKM dahil edildi.

TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL’ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının yüzde 84’üne yükseltildi. TL zorunlu karşılıklarda bloke tesis oranı da 5 puan artırıldı.

Para politikası metinlerinde “TL mevduatı destekleyecek ilave adımlar atılabileceği” mesajını vurgulayan TCMB’nin gerekli görülmesi halinde bu yönde yeni adımlar atabileceği belirtiliyor.

‘Eski ekonomi yönetimini hatırlatıyor’

TCMB’nin düzenlemesinin ardından sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirmelerde bulunan eski TCMB Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, “KKM’den çıkan para ve risk iştahındaki azalış döviz kuru üzerinde baskı yaratınca TCMB mevduat faizini yükseltici ve dövize kaymayı sınırlayıcı yeni tedbirler aldı. Net parasal sıkılaşma anlamına gelir” yorumunu yaptı.

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre ise “Merkez’den yeni makro ihtiyati tedbirler gelmiş. TL’yi destekleme amaçlı bu tedbirlerin devam ediyor olması, TL mevduat hedefleri falan, eski yönetimi ve özgüvende bozulmayı hatırlatıyor… Bu arada, mevduat faizini artırıcı etkisi olacaktır” ifadelerine yer verdiği paylaşımında TCMB’nin bu adımının eski ekonomi yönetimini hatırlatır nitelikte olduğunu söyledi.

Ekonomist Emre Alkin de X hesabından yaptığı paylaşımda “TCMB’nin son adımı TL mevduata destek değil, bankalara zorla ‘TL mevduat faizini artırın’ demek. Çünkü son ankette kimsenin enflasyon hedefine inanmadığı net şekilde ortaya çıktı. Politika faizini artırmaya cesaret edemiyor, bankalara ‘Siz artırın’ diyor. Mesele bu” dedi.

Şimşek: Kur korumalı mevduat 2024'te sonlanacakŞimşek: Kur korumalı mevduat 2024’te sonlanacak

Merkez'den TL mevduatı destekleyecek yeni adımlarMerkez’den TL mevduatı destekleyecek yeni adımlar

Merkez politika faizini artırmadı ama TL mevduatı için gizli faize yol verdi, mevduat faizi artabilirMerkez politika faizini artırmadı ama TL mevduatı için gizli faize yol verdi, mevduat faizi artabilir

Piyasadaki fazla likiditeyi çekmek için KKM'ye yüzde 15 zorunlu karşılık geldiPiyasadaki fazla likiditeyi çekmek için KKM’ye yüzde 15 zorunlu karşılık geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.