Piyasadaki fazla likiditeyi çekmek için KKM’ye yüzde 15 zorunlu karşılık geldi

Miktarsal sıkılaştırma planı çerçevesinde Merkez Bankası'ndan beklenen zorunlu karşılık adımı geldi. Bankalar, KKM hesaplarında tüm vadeler için yüzde 15 karşılık ayıracak. KKM ödemeleri kaynaklı piyasadaki likidite fazlasının çekilmesi bekleniyor.

Ekonomi 21 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası, piyasadaki likiditeyi KKM'ye yeniden zorunlu karşılık getirerek çekmeyi planlıyor.

Merkez Bankası (TCMB), faiz toplantısı sonrası sinyali verilen zorunlu karşılık adımını attı. Kur korumalı mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde yüzde 15 oldu. Ocak ayında 3 aydan uzun süreli KKM’lerde zorunlu karşılıklar sıfırlanmıştı. Zorunlu karşılıklar, 21 Temmuz hesaplama tarihi itibarıyla hesaplanacak yükümlülükler üzerinden 4 Ağustos’tan itibaren tesis edilecek.

Miktarsal sıkılaştırma kapsamında, KKM ödemeleri kaynaklı piyasadaki likidite fazlasının zorunlu karşılıklarla çekilmesi bekleniyor. Bu arada 6 aydan uzun TL mevduattaki tüm oranlar da sıfırlandı.

Dün faiz kararı sonrası Para Politikası Kurulu metninde, “Kurul, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır” denilmişti.

Hakan Kara: Bankalara yüzde 25 ek maliyet biner

Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

Merkez piyasayı TL'ye boğdu, 43 ay sonra bankalardan borçlanıcı konuma geçtiMerkez piyasayı TL’ye boğdu, 43 ay sonra bankalardan borçlanıcı konuma geçti

Merkez Bankası tarihi dip seviyelere inen rezervlerini haziran ayı başından beri yaklaşık 20 milyar dolar artırdı. Rezerv artışı ve KKM dönüşlerinin etkisiyle ise Aralık 2011’den beri ilk kez açık piyasa işlemleri (APİ) ile yapılan fonlama ise eksiye döndü. Önceki gün itibarıyla TCMB’nin APİ ile gecelik vadede çektiği tutar 197 milyar TL idi. Bankacılar APİ’deki negatif tutarın politika etkinliğini azaltabileceğini, önlem beklediklerini söylemişlerdi.

Faiz artışı düşük kalırsa yüzde 35’lik şok faiz ihtimaliFaiz artışı düşük kalırsa yüzde 35’lik şok faiz ihtimali

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.