Faizi sabit bırakan Merkez’den ‘Önümüzü göremiyoruz’ çıkışı

Merkez Bankası beklendiği gibi politika faizini yine yüzde 50'de bıraktı. Ancak yapılan açıklamada eylül enflasyonundaki artışa dikkat çekilerek 'Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik ise son dönemdeki veri akışı ile arttı' dendi.

Ekonomi 17 Ekim 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası sık sık verdiği 'Sıkı duruş sürecek' mesajlarına uygun karar aldı.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) piyasaların da beklediği gibi en son mart ayında yüzde 50’ye çıkardığı politika faizini yedinci toplantısında da sabit bıraktı. PPK politika faizini mart ayında yüzde 50’ye çıkarmış, geçen ayki toplantısında da aynı düzeyde bırakmıştı. PPK’dan yapılan açıklamada eylül ayında enflasyondaki yükselişe dikkat çekilerek “Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik ise son dönemdeki veri akışı ile artmıştır” ifadelerine yer verildi. Para politikasındaki kararlı duruşun sürdürüleceğinin vurgulandığı açıklamada sıkışı duruşun dezenflasyon sürecini güçlendireceği belirtildi. Açıklama şöyle:

“Eylül ayında enflasyonun ana eğilimi bir miktar yükselmiştir. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima etmektedir. Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir. Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik ise son dönemdeki veri akışı ile artmıştır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetmiştir.

Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk Lirası’nda reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.

Para Politikası Kurulu toplantı özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.”

Faiz indirimi 2024’te zor gibi

Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara kararın beklenen şekilde olduğunu belirtirken faiz indiriminin bu yıl için zor olduğu mesajını şu cümlelerle verdi:

“Merkez Bankası’nın faiz kararı ve metni tam olarak beklediğimiz gibi oldu. Özetle deniyor ki, enflasyon tahminimizden yüksek geldi, kasımda faiz indirimi beklemeyin, aralıkta bakarız, ama o da zor gibi.”

‘Gidişat enflasyon içinde durgunluğa doğru’

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu da Merkez Bankası’nın enflasyonda yükselme olduğunu kabul ettiğini belirterek şöyle dedi:

“Merkez Bankası sonunda enflasyonun ana eğiliminde yükselme olduğunu kabul etti.

Bu durumda OVP’deki 2025 %17,5 enflasyon hedefini yukarı çekmesi gerekir.

Dolayısıyla yakın bir dönemde faiz indirimi de beklenemez.

Gidişat enflasyon içinde durgunluğa doğru…”

Faizin sabit kalması beklenirken altın yükseliyorFaizin sabit kalması beklenirken altın yükseliyor

Enflasyon yüzde 50'nin altında, beklenenin üzerindeEnflasyon yüzde 50’nin altında, beklenenin üzerinde

Merkez'den erken faiz indirimi bekleyenlere mesaj: Sıkı duruş sürecekMerkez’den erken faiz indirimi bekleyenlere mesaj: Sıkı duruş sürecek

ASO'dan erken faiz indirimi uyarısı: Ödenen bedeller boşa giderASO’dan erken faiz indirimi uyarısı: Ödenen bedeller boşa gider

Hakan Aran: Kasımda 2,5 puanlık faiz indirimi bekliyorumHakan Aran: Kasımda 2,5 puanlık faiz indirimi bekliyorum

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.