Merkez Bankası’ndan faiz artırımı yolda

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu perşembe günü toplanıyor. AA'nın 20 ekonomistle yaptığı ankete göre beklenti faizin 500 baz puan artışla yüzde 20'ye çıkartılması.

Ekonomi 16 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 27 ay aradan sonra haziranda yaptığı faiz artırımının ardından ikincisini de perşembe günü yapacak.

İç piyasalar 22 Haziran’da 27 ay aradan sonra ilk kez faiz artıran Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) önümüzdeki hafta yapacağı toplantıya odaklanırken, dış piyasalarda da yoğun veri trafiği yaşanacak. PPK’nin perşembe günü yapacağı toplantıdan faiz artırımı çıkacağı konusunda hemen hemen herkes hem fikirken oranı konusunda farkılılıklar bulunuyor. AA Finans’ın beklenti anketine katılan bir  ekonomistlerin bir bölümü, TCMB’nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 500 baz puan artırarak yüzde 20’ye yükselteceğini tahmin ediyor. Aynı ankete katılanlar arasında politika faizinin 17,50 olacağını belirtenlerin yanı sıra yüzde 21,50 olacağını düşünenler de bulunuyor. PPK, politika faizini 650 baz puanlık rekor artışla yüzde 15’e yükseltmiş ancak oran piyasa beklentilerinin çok altında kalmıştı.

Nass bitti, 'liralaşma' rafa kalktı, faiz geri geldi: Yüzde 15Nass bitti, ‘liralaşma’ rafa kalktı, faiz geri geldi: Yüzde 15

Küresel piyasalarda gözler yoğun veri gündemine çevrildi

Küresel pay piyasaları, ABD’de açıklanan beklenenin altında açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında artması nedeniyle alış ağırlıklı bir seyir izlerken, gelecek hafta yurt dışında yoğun veri gündemi gözlenecek.

Hafta içinde ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 3 artışla piyasa beklentilerinin altında kaldı. Ülkede Üretici Fiyat Endeksi de (ÜFE) aynı dönemde aylık ve yıllık bazda yüzde 0,1 artışla öngörülerin altında gerçekleşti. Böylelikle ABD’de üretici enflasyonu, yıllık bazda 2020’den bu yana düşük seviyeye geriledi.

Fed sıkı paradan vazgeçer mi?

Analistler, üretici fiyatlarına ilişkin verilerin ABD’de enflasyonun düştüğünü gösterdiğini ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) “şahin” politikalarını yakında sona erdireceğine dair beklentileri artırdığını söyledi. Bu durum, ABD’de uzun süredir gündemde olan durgunluk endişelerinin azalmasına neden olurken, ülke ekonomisinde “yumuşak iniş” yapılabileceği ve sıkı para politikasından aşamalı olarak vazgeçilebileceği ihtimalinin de öne çıkmasını sağladı.

Söz konusu gelişmelerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in, bu ay politika faizini 25 baz puan artırmasının ardından “şahin” adımlarına son verebileceği öngörüleri güçlenirken, Banka’nın yıl sonunda faiz indirimine gidebileceği ihtimali de fiyatlamalara dahil oldu.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, faiz artışlarının ülkede yüksek enflasyonu düşürmek için gerekli olacağını belirterek, “Enflasyona karşı zafer kazandığımızı söylemek için henüz çok erken.” değerlendirmesinde bulundu. Daly, daha önce bu yıl 2 faiz artışına daha ihtiyaç duyulacağına inandığını ifade etmişti.

TCMB ürkerken 10 büyük merkez bankası son bir yılda ya faiz artırdı ya da sabit tuttuTCMB ürkerken 10 büyük merkez bankası son bir yılda ya faiz artırdı ya da sabit tuttu

‘Son veriler umut verici’

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, enflasyonun hâlâ yüzde 2 hedefinin üzerinde olmasına rağmen son verilerin “umut verici” olduğunu söyledi. En “şahin” Fed üyelerinden biri olarak bilinen St. Louis Fed Başkanı James Bullard, gelecek ay görevi bırakıyor. Bankadan yapılan açıklamada, St. Louis Fed’in ilk başkan yardımcısı ve operasyondan sorumlu başkanı Kathleen O’Neill Paese’nin, geçici başkan ve CEO görevlerini derhal geçerli olmak üzere üstlendiği bildirildi.

Altının ons fiyatı haftayı yüzde 1,6 artışla 1.956 dolardan kapatırken, Brent petrolün varil fiyatı da arzın talebin altında kalacağı korkuları ve ABD’de resesyon endişelerinin azalmasıyla yüzde 1,8 artarak 79,6 dolarla yaklaşık son 2,5 ayın en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi.

Nasdaq ve S&P 500, Nisan’dan buyana en yüksek seviyede

ABD’de hisse senedi piyasaları, geçen hafta ülkede açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında gerçekleşmesinin Fed’in politika alanını genişletmesiyle pozitif bir seyir izledi. Gelecek hafta yoğun veri gündemi ve şirket finansal sonuçları yatırımcıların odağında olacak.

Analistler, bankanın sıkılaştırıcı para politikalarında sona yaklaştığına yönelik fiyatlamaların öne çıkmasıyla risk iştahının arttığını belirterek,  devam eden bilanço sezonunun da hisse ve sektör bazlı oynaklığı arttırabileceğini söyledi.

Kriptoda önemli gelişmeler var

Kripto para piyasaları tarafında da önemli gelişmeler yaşandı. ABD’de XRP için açılan “menkul kıymet” davası Ripple lehine sonuçlandı. Karar sonrasında XRP, yüzde 70’in üzerinde arttı, haftayı da yüzde 50 değer kazancıyla kapattı. Ripple lehine sonuçlanan dava diğer kripto paraları da olumlu etkiledi.

En büyük kripto para borsası Binance’nin CEO’su Changpeng Zhao, medyada çıkan işten çıkarma haberlerine ilişkin, şirketin yetenek yoğunluğunu artırmaya yönelik istemsiz işten çıkarmalar gerçekleştirdiklerini, haberlerde yer alan sayıların yanlış olduğunu ve hala işe alım yaptıklarını belirtti.

Avrupa da enflasyonu gözlüyor

Avrupa borsalarında da geçen hafta alış ağırlıklı seyir öne çıkarken, gelecek hafta gözler, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları ve bölgede açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

Geçen hafta açıklanan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) haziran ayı para politikası toplantı özetinde, faiz artışlarına devam edileceği sinyalleri verildi. Özette, Banka’nın gerekirse temmuz toplantısından sonra da faiz oranlarını artırmayı düşünebileceği belirtilerek, ileriki dönemlerde de veri odaklı kararlar alınacağı kaydedildi.

Avrupa’da enflasyon baskısının ABD’ye göre daha güçlü kalmayı sürdürmesi ve ECB haziran ayı para politikası toplantı özetinde öne çıkan “şahin” tonlar, avro/dolar paritesinin yaklaşık yüzde 2,4 artışla Kasım 2022’den bu yana en güçlü haftalık yükselişini yapmasına neden oldu.

Geçen hafta Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO Liderler Zirvesi gündemin odağında bulunurken, NATO’nun Vilnius Zirvesi bildirisinde, terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele edilmesinin ortak savunma için elzem olduğu vurgulandı.

Açıklanan makroekonomik verilere göre, Almanya’da TÜFE, yıllık bazda yüzde 6,4 artışla beklentiler doğrultusunda gerçekleşirken, İngiltere’de sanayi üretimi, mayısta aylık bazda yüzde 0,6 azalarak tahminlerin altında kaldı.

25 baz puanlık faiz artırımı bekleniyor

Öte yandan, para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB’nin bu ayki toplantıda 25 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, Banka’nın yıl sonuna kadar toplamda 50 baz puan faiz artırımı yapması bekleniyor. Gelecek hafta pazartesi günü ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları, çarşamba günü İngiltere ve Avro Bölgesi’nde enflasyon, perşembe günü Almanya’da ÜFE ve cuma günü İngiltere’de perakende satışlar takip edilecek.

ABD'de enflasyon yüzde 3'e kadar düştüABD’de enflasyon yüzde 3’e kadar düştü

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.