Merkez’den TL mevduatı destekleyecek yeni adımlar

Merkez Bankası, TL mevduata geçişin desteklenmesine yönelik adımlarına tıpkı KKM'de olduğu gibi YUVAM hesaplarında da faiz alt sınırını yüzde 35'e indirerek devam etti. Merkez ayrıca sıkı para politikası duruşunu destekleyici yeni adımlar da attı.

Ekonomi 20 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası ardı ardına aldığı kararlarla TL mevduata dönüşü hızlandırmayı amaçlıyor.

Merkez Bankası (TCMB), geçen hafta kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarındaki faiz oranı alt sınırını yüzde 40’tan yüzde 35’e indirmesinin ardından TL mevduata geçişi destekleyecek yeni adımlar attı. Resmi Gazete’de yayınlanan Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) Hesapları Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’e göre, KKM hesaplarında olduğu gibi YUVAM hesapları için de faiz oranı alt sınırı politika faizinin yüzde 70’ine yani yüzde 40’tan 35’e indirildi. Ayrıca vadelere göre ilave getiri oranları 2’şer puan azaltılarak 3, 6, 12 ve 24 ay vadeli hesaplar için sırasıyla yüzde 1, yüzde 2, yüzde 3 ve yüzde 4 olarak belirlendi.

Yeni düzenlemeye göre, YUVAM hesapları, sadece yurt dışından transfer yoluyla ya da yurt dışından efektif olarak geldiğini tevsik eden bir belge karşılığında açılabilecek. Merkez Bankası’nca YUVAM hesapları için bankalara artık herhangi bir komisyon ödemesi yapılmayacak. Değişiklikler, 22 Temmuz Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak.

Yabancı para kredilerin zorunlu karşılık oranlarında değişiklik

TCMB ayrıca makroihtiyati çerçeveye ilişkin duyuru yaptı. Duyuruda, TCMB’nin, sıkı para politikası duruşunu destekleyici adımlar attığı, bu doğrultuda kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasında değişiklikler yapılarak dezenflasyon patikası ile kredi büyümesinin uyumlu seyri ve TL kredilerin payının korunmasının amaçlandığı kaydedildi.

Açıklamada, “Bu kapsamda, yabancı para krediler için yüzde 2 olan aylık büyüme sınırının yüzde 1,5’e indirilmesine, TL kredilerde yüzde 2 olan aylık büyüme sınırlarının sabit tutulmasına karar verilmiştir. Ek olarak, yatırım kredilerine sağlanan istisnanın kapsamı genişletilerek, uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşlarından sağlanan kaynaklar kapsamında kullandırılan yatırım kredilerinin TL ve yabancı para kredi büyüme sınırlarından muaf tutulmasına karar verilmiştir” denildi.

Faizi düşürülünce KKM 47 haftada 1,5 trilyon lira azaldıFaizi düşürülünce KKM 47 haftada 1,5 trilyon lira azaldı

Merkez'den TL mevduata dönüşü destekleyecek bir adım dahaMerkez’den TL mevduata dönüşü destekleyecek bir adım daha

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.