Merkez’den yeni adım: Zorunlu karşılığa 3 puanlık ayar

Merkez Bankası, bankaların TL mevduat oranında yüzde 60’tan yüzde 57’ye indirilen menkul kıymet tutma zorunluluğunun ardından zorunlu karşılıklarda da değişikliğe gitti. TL payına göre ilave zorunlu karşılık uygulamasında da hedef oran yüzde 57 olarak güncellendi.

Ekonomi 9 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
25 Haziran'da bankaların zorunlu TL mevduat oranını yüzde 60'dan 57'ye düşüren Merkez Bankası, zorunlu karşılıklarda da paralel düzenleme yaptı.

Merkez Bankası (TCMB), sadeleşmede yeni adım kapsamında, zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitti. Buna göre, bankaların TL mevduat oranında yüzde 60’tan yüzde 57’ye indirilen menkul kıymet tutma zorunluluğunun ardından zorunlu karşılıklarda da değişikliğe gidildi. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, TL mevduatların toplam mevduat içindeki oranının yüzde 60’ın altında kalan bankalar için 5 puan ilave zorunlu karşılık uygulamasında komisyon oranı yüzde 57’ye çekildi. Yapılan değişiklikle TL payı yüzde 57 ve üzerinde olan bankalar için yüzde sıfır ve yüzde 50-57 arasında olan bankalar için yüzde 3 komisyon uygulanacağı belirtildi. Ayrıca TL payı yüzde 57’nin altına düşecek bankalara hedefe tekrar ulaşabilmeleri için ilave 4 hafta süre sağlandı.

22 Haziran 2023 tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) kararında mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçevenin, etki analizlerine dayanarak ve kademeli bir anlayışla sadeleştirileceği ifade edilmiş ve bu kapsamda ilk adım 25 Haziran’da atılarak kamuoyuna duyurulmuştu. TL payına göre ilave zorunlu karşılık uygulamasında da hedef oran, 25 Haziran’da atılan ilk adımı tamamlayıcı şekilde yüzde 57 olarak güncellendi.

Gerçek ve tüzel kişi için hesaplanacak Türk Lirası (TL) mevduat/katılım fonunun toplam mevduat/katılım fonu içindeki paylarından (TL payı) düşük olanı yüzde 60’ın altında kalan bankalar için yabancı para mevduat/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarına 5 puan ilave edilmekteydi. Yapılan değişiklikle söz konusu TL payı oranı yüzde 60’tan yüzde 57’ye düşürüldü.

Merkez Bankası'ndan ürkek sadeleşme adımlarıMerkez Bankası’ndan ürkek sadeleşme adımları

Döviz mevduatına stopaj artırıldı, KKM'de istisna uzatıldıDöviz mevduatına stopaj artırıldı, KKM’de istisna uzatıldı

KKM'nin bütçeye yükünü Merkez Bankası karşılayacakKKM’nin bütçeye yükünü Merkez Bankası karşılayacak

 

Merkez'den bir adım daha: KKM için özel bankalara da döviz sağlayacakMerkez’den bir adım daha: KKM için özel bankalara da döviz sağlayacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.