Merkez’in kasasına 2,5 milyar dolar girdi ama net rezervler yine ekside

Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervleri tarihi düşük seviyeden toparlanırken, -3.17 milyar dolar ile yine negatif değer aldı. Toplam rezervler ise geçen hafta 701 milyon dolar geriledi.

Ekonomi 16 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Merkez Bankası’nın (TCMB) net uluslararası rezervleri, veri tarihinin en düşük seviyesini görmesinin ardından geçen hafta 2,5 milyar dolarlık artış olmasına rağmen -3.17 milyar dolar ile yine negatifte kaldı. Brüt rezervler ise geçen hafta 701 milyon dolar gerileyerek 99,8 milyar dolar oldu. Swap hariç net rezerv de geçen hafta 1,3 milyar dolarlık artışla -59,9 milyar dolara yükseldi.

Özellikle mayıs ayındaki seçimlerin öncesinde oluşan yoğun döviz talebi TCMB’nin döviz rezervlerinde sert düşüşler yaratmış, net rezervin de eksiye dönmesine yol açmıştı. TCMB’nin yayımladığı verilere göre 9 Haziran’da sona eren haftada net uluslararası rezervler bir önceki haftaya kıyasla 2.53 milyar dolar arttı.

Net rezervler böylece yılın başından beri geçen 23 haftanın sadece yedisinde yükseliş kaydetti. Yılbaşından bu yana net rezervlerdeki toplam düşüş 30.71 milyar dolar olarak gerçekleşti. Toplam rezervlerde yıl başından bu yana kaydedilen düşüş ise 29 milyar dolar oldu.

Merkez 2021 Aralık ayından bu yana 'arka kapıdan' 199 milyar dolar satmışMerkez 2021 Aralık ayından bu yana ‘arka kapıdan’ 199 milyar dolar satmış

KKM hacmi 110,5 milyar dolar

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçen hafta 1,8 milyar dolarlık düşüşle 173,7 milyar dolara geriledi. Parite etkisinden arındırılmış düşüş 1,6 milyar dolar olurken, bu düşüşün 285 milyon doları gerçek kişilerden, 1,4 milyar doları şirketlerden kaynaklandı. Kur korumalı mevduat (KKM) hacmi de geçen hafta 42,4 milyar TL artışla 2 trilyon 576 milyar TL’ye (110,5 milyar dolar) yükseldi.

Doların ipi kaçınca Merkez eski usule geri döndü, kapı arkasından 2,5 milyar dolar sattıDoların ipi kaçınca Merkez eski usule geri döndü, kapı arkasından 2,5 milyar dolar sattı

Erdoğan'dan faizde 'nas'a son mesajı: Aynıyım ama artık kabullendikErdoğan’dan faizde ‘nas’a son mesajı: Aynıyım ama artık kabullendik

Kerim Rota: Kavcıoğlu en başarısız Merkez Bankası BaşkanıKerim Rota: Kavcıoğlu en başarısız Merkez Bankası Başkanı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.