Mısır faizi yükseltip dövizi serbest bıraktı, sonuç yüzde 45 devalüasyon

Mısır Merkez Bankası faizleri 600 baz puan artırırken döviz kurunda da yüzde 45'lik devalüasyona imza attı. Banka karaborsa kuru ile resmi kuru eşitlemek için dövizi serbest bıraktığını açıkladı.

Ekonomi 7 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Mısır dün son iki yıldaki dördüncü devalüasyonunu yaptı.

Döviz krizi yaşayan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) iki hafta önce önce açıkladığı 35 milyar dolarlık doğrudan yatırım kararıyla rahatlamaya çalışan Mısır’da Merkez Bankası sonunda pes etti.

Politika faizini dün 600 baz puan artırarak yüzde 27,25’e yükselten Mısır Merkez Bankası Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) devam eden görüşmelerde yeni kredi için şart koştuğu “sabit kurdan dalgalı kur rejimine geçiş” için de adım attı.

Mısır Merkez Bankası dün döviz kurunun piyasa güçleri tarafından belirlenmesine izin vereceğini, paralel kurla resmi kurun aynı seviyede buluşması yoluyla tek kura geçişi hedeflediğini açıkladı. Mısır Merkez Bankası açıklamasının ardından Dolar/Mısır lirası kuru 30,9’dan kademeli olarak 44,7’ye yükseldi. Böylece resmi kurda dün yaklaşık yüzde 45’lik artış oldu. Bu Mısır’da son iki yılda yapılan dördüncü devalüasyon oldu.

Mısır Lirası değer kazanmıştı

Mısır’da yıllık tüketici enflasyonu yaklaşık yüzde 30 seviyesine kadar yükselmişti. BAE’nin 35 milyar dolarlık yatırım kararı ve nakit döviz gönderme kararlarıyla karaborsa döviz kuru 60’lı seviyelerden 40’lı seviyelere gerilemişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.