Müteahhidin umudu da zenginde

Alt gelir grubunda konut talebi canlılığını korurken bu grubun konuta erişiminin zorlaşması müteahhidin rotasını alımlarını sürdüren zengine çevirdi.

Ekonomi 7 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Alt gelir grubunda konut talebi canlılığını korurken, bu gurubun konuta erişiminin zorlaşması, müteahhidin rotasını alımlarını devam ettiren zengine çevirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) gelir ve yaşam koşulları 2023 yılı sonuçlarına göre en yüksek yüksek gelir grubuna sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki yıla göre 1.8 puan artarak yüzde 49.8’e çıkarken en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay 0.1 puan azalarak yüzde 5.9 oldu. Bu tabloya karşın alt gelir grubunda konut talebi canlılığını korurken bu grubun konuta erişiminin zorlaşması müteahhidin rotasını alımlarını devam ettiren zengine çevirdi. Yönünü lüks konuta çeviren şirketlerden biri de Summa Turizm Yatırımcılığı AŞ. Dünyanın en büyük 250 müteahhit şirketinin yer aldığı ENR listesinde 123’üncü sırada yer alan firma Üsküdar’da 200 milyon dolarlık Kısıklı Park projesinin yapımını sürdürüyor. Bu yıl sektörü bekleyen tablo ile ilgili konuşan Summa Turizm Yatırımcılığı AŞ Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Meriç Kibar sektörde biri en alt gelir grubu, diğeri üst segment olmak üzere iki gruba yönelik talep olduğunu söyledi.

Faiz arttı, konut satışları 9 yılın dibindeFaiz arttı, konut satışları 9 yılın dibinde

Alt gelirin beklediği kampanya gerçekleşmeyebilir

Alt gelir grubunda talebin güçlü olmasına rağmen bu gurubun finansmana ulaşmanın zor olmasından dolayı bu alanda bir durgunluk bulunduğunu ifade eden Kibar “Bunun çözümü için yüzde 1.20 faizli kampanya bekleniyor, ancak gerçekleşeceğini düşünmüyoruz” dedi. Üst segmentte satışların hızlanmasının ise makroekonomik istikrarın sağlanmasına bağlı olduğunu belirten Kibar “Yılın ikinci yarısından sonra bu anlamda mesafe kat edileceğini öngörüyoruz” dedi. Genelde konut alımında bir düşüş bulunmakla beraber esasen konut üretim maliyetleri çerçevesinde fiyatların düşmesinin imkân dâhilinde olmadığını bilen bilinçli bir kesimin bu dönemde gayrimenkul alımının bir fırsat olarak değerlendirdiğini söyleyen Kibar “Bu yüzden fiyatı gereksiz şişirilmemiş projeler arasından sunulan yaşam stili, inşaat kalitesi, depreme dayanıklılık, proje konumu gibi kriterlere göre alım yapmaktalar. Kısıklı Park saydığım bu değer önermeleri bakımından gerek çevresindeki projelerden, gerekse İstanbul ölçeğindeki tüm projelerden ayırıcı özelliklere sahip. Kendine ait korusu olan projemiz her türlü sosyal donatıya sahip ve Boğaz’da bir manzara sunuyor” dedi.

Summa Turizm Yatırımcılığı AŞ Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Meriç Kibar alt gelir grubunda talebin güçlü olmasına rağmen bu gurubun finansmana ulaşmanın zor olmasından dolayı bu alanda bir durgunluk bulunduğunu söyledi.

‘Bu yıl güçlü ve güçsüz firmalar ayrışacak’

Diğer yandan sektörün düzenlemelerle idame ettirilmesinin geçici çözümlere yol açtığını ifade eden Meriç Kibar, bunlar yerine ekonomik istikrarın sağlanması için izlenen yolun kesintisiz devam ettirilmesinin daha kalıcı ve olumlu sonuçlar vereceğini söyledi. Kibar, sektör için 2024’ü aynı zamanda güçlü ve köklü firmalar ile zayıf firmaların ciddi şekilde ayrışacağı bir yıl olarak öngördü.

18 dönümlük arazi üstünde yükseliyor

2+1’den 6+1’e kadar farklı 177 üniteyi içeren Kısıklı Park’ı Eylül 2024’te teslim etmeyi hedeflediklerini söyleyen Meriç Kibar şöyle konuştu: “Satış lansmanını Aralık 2023’te yaptığımız projemiz toplam 18 dönüm arazi üstünde yükseliyor. Yüzde 70’i tamamlanan projemizde Summa’nın dünyanın her yerindeki gayrimenkul yatırımcısı ve işleticisi kimliğini ön planda tutarak satış baskısı yaşamadan projeyi planlama ve inşa etmeyi seçtik. Bununla birlikte, inşaatı önemli ölçüde tamamlanmış olmasına karşın erken alım yapan proje yatırımcılarının kazanç sağlaması için gerçek, ancak süreli bir lansman indirimi kampanyası gerçekleştiriyoruz. Bu kampanyamız oldukça ilgi gördü.” Geçen bir ayda her daire tipinden satış yaptıklarını anlatan Kibar “Rezervasyonlar ile birlikte toplam portföyün yüzde 25’i bir ay içerisinde alıcısını buldu” dedi.

Lüks konut üretmeye devam edecek

Türkiye ve dünyada her daim gayrimenkul projesi geliştiren bir firma olarak yeni proje geliştirme faaliyetlerinin devam ettiğini belirten Kibar “Gerek kendi arsalarımız, gerekse satın alacağımız arsalar üzerinde konut projelerimiz olacak. Çizgimiz gereği yine lüks konut projelerinin arzında görev alacağız” diye konuştu.

Konut satışlarına faiz darbesiKonut satışlarına faiz darbesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.