Nebati ‘kayıp balık’ olmayı benimsedi: Nemo gibi köpekbalıklarıyla uğraşıyoruz

İYİ Parti lideri Meral Akşener’in "Kayıp Balık Nemo"dan esinlenerek "kayıp bakan Nemo" diye tanımladığı Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Kayıp Nemo'nun bile bir aşkı var. Annesine kavuşmak için köpekbalıklarıyla uğraşıp hedefine ulaştı.. Biz de uğraşıyoruz" dedi.

Ekonomi 3 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, önceki akşam İstanbul’un Ümraniye ilçesinde depremzede ailelere yönelik düzenlenen iftar programında konuştu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in geçen hafta grup toplantısında “Kayıp Balık Nemo” göndermesiyle “kayıp bakan Nemo” olarak tanımladığı Nebati, Akşener’in bu sözlerine de gönderme yaptı. Nebati, “Kardeşlerimizin acısını paylaşmak ve devletin varlığını deprem bölgesinde hissettirmek için çabaladık, buna rabbimiz şahittir. Bakanlarımızın tamamı bölgede gece gündüz çalıştı, günlerce uykusuz kaldılar. Kardeş belediyelerimiz çalışmalarıyla kardeşlik hukukunun ne olduğunu ortaya koymak için canhıraş çalıştı. Bırakın birileri desin ki ‘bu adam sahada kaybolmuş’, birileri desin ki Nemo’yu arıyorum. Ama bilsinler ki kayıp Nemo’nun bile bir aşkı var. Annesine kavuşmak için köpek balıklarıyla uğraşıp hedefine ulaştı. İşte biz de köpek balıklarıyla uğraşa uğraşa ama vatandaşlarımızın gözyaşlarına ortak olarak, kardeşlik hukukunu zedelenmeden, elimizden gelen her türlü gayreti ortaya koyarak, çok şükür hızlı bir sürede işlerimizi toparlıyoruz” dedi.

Nebati, sözlerine “Cumhurbaşkanımız sözünde duran bir er, ‘diyor ki temelini attığımız konutları 1 yıl içerisinde teslim edeceğiz’. Konutları depremde zarar gören kardeşlerimize teslim edeceğiz. Giden canlar elbette geri gelmez. Rahat bir şekilde hayatlarını idame ettirmeleri için elimizden gelen gayreti ortaya koyuyoruz. Ümraniye’nin misafirisiniz, ev sahibi olmaktan yüksünmeyiz. Her türlü eksiğinizi sanki siz ev sahibiymişsiniz gibi dile getirin. Misafirlerimizin yaşadıkları, doğdukları yerlere gitmesi de bizim boynumuzun borcudur. Ağır hasarlıya kadar tüm konutlar yeniden inşa edilecek ve sizler evlerinize geçeceksiniz” şeklinde devam etti.

‘Bankacılık sektörünün risklere karşı sermaye tamponu var’

Nebati, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan şubat ayı bankacılık verilerini değerlendirdi. Söz konusu verilerin, bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısı, yüksek aktif kalitesi ve kârlılık oranlarıyla son derece sağlıklı bir görünüme sahip olduğunu teyit eder nitelikte olduğuna dikkati çeken Nebati, şunları kaydetti:

“Sektörün sermaye yeterlilik rasyosu Şubat 2023 itibarıyla yüzde 17,1 olup bu oran, yüzde 8 yasal asgari limit ve yüzde 12’lik hedef oranın oldukça üzerindedir. Sahip olduğu yüksek sermaye yeterliliği, bankacılık sektörümüzün olası risklere karşı ihtiyaten önemli miktarda sermaye tamponu bulundurduğunu göstermektedir. İkinci bir husus da sektörün tahsili gecikmiş alacak oranının yine Şubat 2023 itibarıyla yüzde 1,9 gibi gayet düşük bir seviyede gerçekleşmiş olmasıdır. Bu durum, sektörün sağlıklı aktif kalitesinin altını çizmektedir.”

Bankacılık sektörünün net karı yüzde 366 arttı

Nebati, bankacılık sektörünün bu sağlıklı görünümünü, küresel piyasalarda yakın zamanda uygulanan “kerameti kendinden menkul” sıkı para politikalarının bir neticesi olarak finansal sistemin içine düştüğü zorlu koşullar altında elde etmeyi başardığını vurguladı.

Ayrıca, bankacılık sektörünün küresel finansal piyasalarla entegre yapısı, kalifiye insan kaynağı ve teknolojik uygulamalardaki öncü aksiyonlarının ülkeyi bu alanda giderek daha da ön plana çıkardığını belirten Nebati, “Tüm dünyanın içinden geçtiği mevcut zorlu küresel koşullara rağmen bankacılık sektörümüzün ortaya koymayı başardığı sağlıklı gelişimi de arkasına alan ülkemiz, Türkiye Yüzyılı hedeflerine doğru sağlam ve kararlı adımlarla ilerlemeye devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bankacılık sektörünün net karı yüzde 366 arttı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.