Vatandaşın borç krizinde alarm veren tırmanış: Kredi kartı borcundan yasal takibe düşenler neredeyse iki kat arttı

Faizlerdeki artış ve ücretlerin yüksek enflasyon karşısında erimesi nedeniyle kredi kartı borcundan dolayı takibe düşenlerin sayısı nisanda geçen yıla göre yüzde 90,8 artışla 124 bin 959 kişiye çıktı. İlk dört ayda ise yüzde 70 artışla 429 bin oldu.

Ekonomi 11 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Yüksek enflasyon nedeniyle her gün daha da eriyen ücretler nedeniyle vatandaşlar kredi kartına sarıldı.

Bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşenlerin sayısındaki artış bu yıl hızlandı. Enflasyonun frenlenmesi için kredi kartı faizlerinin yükseltilmesi ve eriyen ücretler nedeniyle bireysel kredi kartı ve kredi kartı borcunu ödeyemedikleri için yasal takibe düşen kişilerin sayısı neredeyse ikiye katlandı.

Türkiye Bankalar Birliği’nden yapılan açıklamaya göre bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal edenlerin sayısı ocak-nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70,2 artışla 429 bin kişiye yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde kredi kartı borcundan dolayı takibe düşenler 252 bin düzeyindeydi. Aynı dönemde bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe düşenlerin sayısı ise yüzde 32,5 artışla 355 bin kişi oldu. Geçen yıl bu rakam 268 bindi.

Ocak-nisan döneminde geçen yılın aynı ayına göre bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşenlerin sayısı yüzde 42 artışla 602 bin kişi oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 423 bindi.

Sadece nisanda 125 bin kredi kartı sahibi yasal takibe düştü

Kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 90,8 oranında artışla 124 bin 959 kişiye ulaştı ve 28 ayın zirvesini gördü. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 65 bin 484’tü.

Bireysel kredi borcunu ödememiş kişi sayısı da nisanda yüzde 50,6 artışla 110 bin 181’e yükseldi. Geçen yılın aynı ayında bu rakam 73 bin 122’ydi. Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşenlerin sayısı nisan ayında yüzde 61,3 artışla 195 bin 870 oldu. Geçen yılın aynı ayında bu sayı 121 bin 392 idi.

Tasfiye olunacak alacaklar yüzde 79 arttı

Risk Merkezi verilerine göre nisan itibariyle bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 79 artış ile 66 milyar TL oldu.

Kredi kartıyla harcamalara faiz freniKredi kartıyla harcamalara faiz freni

Garanti BBVA Genel Müdürü'ne göre kredi kartına sınırlama getirilmeliGaranti BBVA Genel Müdürü’ne göre kredi kartına sınırlama getirilmeli

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.