Nobel Ekonomi Ödülü Claudia Goldin’in oldu

ABD'li ekonomist Claudia Goldin kadınların işgücüne katkılarıyla ilgili çalışmaları nedeniyle Nobel Ekonomi Ödülü'nü aldı.

Ekonomi 10 Ekim 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Nobel Ekonomi Ödülü bu yıl Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Claudia Goldin'in oldu.

2023 Nobel Ekonomi Ödülü’nü “kadınların iş gücündeki yeri” ile ilgili çalışmalarından dolayı ABD’li ekonomi tarihçisi ve çalışma ekonomisti Claudia Goldin kazandı. Kadın emeği konusundaki çalışmalarıyla tanınan Goldin, yaklaşık 1 milyon dolarlık ödülün sahibi de olacak. Ödül töreni 10 Aralık’ta düzenlenecek. İsveç Bilimler Akademisi ödülü kazanan Goldin ile ilgili şu sosyal medya paylaşımını yaptı:

Claudia Goldin kimdir?

1946’da doğan Claudia Goldin halen dünyanın en prestijli yüksek öğrenim kurumlarından Harvard Üniversitesi’nde Henry Lee Ekonomi Profesörü olan Amerikalı bir ekonomi tarihçisi ve çalışma ekonomistidir.

, ABD’de “kamu politika yapıcıları, iş profesyonelleri ve akademik topluluk arasında tarafsız ekonomik araştırmaları üstlenmeye ve yaymaya kendini adamış” ve kar amacı gütmeyen bir Amerikan özel araştırma kuruluşu olan Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu’nun (NBEN) Ekonomide Cinsiyet Çalışma Grubu’nun eş direktörlerinden birisidir. 1989- 2017 döneminde NBER’in Amerikan Ekonomisinin Gelişimi programının direktörlüğünü yaptı. Goldin’in araştırması, kadın emeği de dahil olmak güç, kazançlardaki cinsiyet farkı, gelir eşitsizliği, teknolojik değişim, eğitim ve göç gibi çok çeşitli konuları kapsamaktadır.

Claudia Goldin’in araştırmalarının çoğu, günümüzü geçmişin merceğinden yorumluyor ve güncel endişe verici konuların kökenlerini araştırıyor. Yakın zamanda tamamladığı Kariyer ve Aile: Kadınların Eşitliğe Doğru Yüzyıllık Yolculuğu (Princeton University Press ) 5 Ekim 2021’de yayımlandı.

Nobel ilk kez 1969’da verildi

İsveçli Alfred Nobel’in vasiyeti üzerine ölümünden sonra 9 Haziran 1900’de kurulan Nobel Vakfı’nın insanlığa hizmette bulunanlara verdiği ödüller, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor.

Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından, kişiler veya kuruluşlara fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp olmak üzere beş ayrı dalda en başarılı kabul edilen isimlere veriliyor. Bunlara ek olarak, Nobel Ekonomi Ödülü, 1968’de İsveç Merkez Bankası’nın Alfred Nobel’in anısına ekonomi dalında da ödül verilmesini kararlaştırmasıyla ilk kez 1969’da verildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.