O fiyatın altındaki bal sahte

Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, 1 kilo balın maliyetinin 127 liraya yükseldiğini belirterek sahte bal konusunda uyarılarda bulundu. Marketlerin yüksek fiyattan sattığını söyleyen Şahin, Ticaret Bakanlığı’na denetim konusunda çağrı yaptı.

Ekonomi 28 Temmuz 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Balın maliyeti 127 lirayı aştı. Bal fiyatlarında ise geçen yıla göre yüzde 169'luk artış var.

Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği (TAB), 1 kilo balın maliyetinin 127 liraya çıktığını belirterek sahte bal konusunda uyarılarda bulundu. Yıllık üretim toplantısında konuşan TAB Başkanı Ziya Şahin, özellikle marketlerdeki balların analizlerinin yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Bakanlığın artık marketlerde hangi ürünü görüyorsa, bu ürün nerenin ürünü test etmesini bekliyoruz. Bu bizim doğal hakkımız. Birlik olarak bazı balcıların, sahtekarların, market raflarının dedektifi olamayız. Böyle bir şey yaptığımız zaman; hangimiz olursak olalım kendimizi bir yerlerde görürüz. Üzerimize düşen görevi layıkıyla, birlik başkanlarımızla yapıyoruz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Artık devletimiz ve bakanlığımızdan bunların incelenmesini bekliyoruz” dedi.

Bu ay gıdaya yüzde 12,8, benzine yüzde 37,6 zam geldi, yüksek enflasyon kapıdaBu ay gıdaya yüzde 12,8, benzine yüzde 37,6 zam geldi, yüksek enflasyon kapıda

‘127 liranın altında piyasaya mal verilmesin’

Balın maliyetini de açıklayan Şahin, “İşçilik ve maddi giderlerle birlikte 127 lira 1 kilogram balın maliyeti çıkıyor karşımıza. Bunun altında balı verdiğiniz zaman sektörü bitirirsiniz. Bu nedenle özellikle 127 liranın altında hiçbir arıcımın piyasaya bal vermemesini istiyorum. 50 yıldır bu sektörün içindeyim. Birlik başkanlarımızla kafa kafaya vererek direnmemiz gerekiyor” dedi.

Market zincirleri ve sanayicilere de seslenen Şahin, “Bugüne kadar kilosunu 50-60 liradan aldığınız balı yüzde 30 karla marketlere verdiniz. Marketler de geçen sene 60 liraya aldığı balı 250 liradan sattı. Buradan Ticaret Bakanlığı’na sesleniyorum. Bizlerin kontrol edildiği kadar biraz da bunlar kontrol edilsin. Yüzde 400’lük karla tüketiciye bal vermek kimin vicdanına sığar” dedi.

Zincir marketlerdeki bal fiyatları

Zincir marketlerdeki bal fiyatlarına bakacak olursak Migros’taki bir 850 gramlık bir çiçek balı 231,50 liradan satılıyor aynı bal geçen sene bugün 85,95 liradan satılmaktaymış. Yüzde 169’luk zam yiyen bal da artık lüks.

Zamlar yeni terim yarattı: '100 gram' ekonomisiZamlar yeni terim yarattı: ‘100 gram’ ekonomisi

Gıda fiyatları dünyada 26 ayın dibine indi, Türkiye’de 34 aydır sürekli artıyorGıda fiyatları dünyada 26 ayın dibine indi, Türkiye’de 34 aydır sürekli artıyor

İstanbul'da ekmeğe resmi zam yok ama ikili fiyat başladıİstanbul’da ekmeğe resmi zam yok ama ikili fiyat başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.