Ofiste çalışma gözden düşerken hibrit çalışmaya başvurular üç kat arttı

Pandemi sonrası yaygınlaşan hem evden hem ofisten çalışmaya olanak sunan hibrit ve uzaktan çalışma modeline ilgi sürüyor. Kariyer.net verilerine göre hibrit ilanlar yerinde çalışmaya göre üç kat daha fazla başvuru alıyor.

Ekonomi 12 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Kariyer.net İstihdam Endeksi verilerine göre 2023’te ilan başvuru sayısı en yüksek olan sektörler finans-ekonomi, telekomünikasyon ve havacılık oldu.

Pandemi sonrasında yaygınlık kazanan hibrit çalışma modeline ilgi devam ediyor. Hibrit çalışma, yani haftanın belirli saatlerini şirket ofisinde, geri kalanını ise uzaktan çalışarak geçirmek.

Eleman ilanları konusunda Türkiye’nin en büyük online sistemlerinden biri olan Kariyer.net’in verilerine göre hibrit ve uzaktan çalışma modeliyle açılan ilanlar, yerinde çalışmaya göre üç kat daha fazla başvuru alıyor.

Hibrit iş ilanlarının sayısındaki artış işverenlerin bu durumun farkında olduğunu gösterdi. Hibrit çalışma modeli ile açılan ilanlar bir önceki yıla kıyasla yüzde 19 arttı. Hibrit ilanların en fazla açıldığı şehirler sırasıyla İstanbul, Kocaeli ve Ankara olurken en fazla hibrit ilanın görüldüğü pozisyonu grubu bilgi teknolojileri oldu. Satış ve finans pozisyon grupları bilgi teknolojilerini takip etti. Bilgi teknolojileri grubunda en fazla hibrit ilan açılan pozisyon yazılım geliştirme uzmanı, satışta satış temsilcisi, finansta ise muhasebe uzmanı oldu.

Nitelikli eleman sıkıntısı büyüyor, ilanda kalma süresi 45 güne çıktıNitelikli eleman sıkıntısı büyüyor, ilanda kalma süresi 45 güne çıktı

En çok inşaat ve sağlık alanında eleman arandı

Deprem nedeniyle artan inşaat çalışanı ihtiyacı ve yurtdışına gidişlerin yanı sıra yeni hastane yatırımları sağlık alanında eleman ihtiyacını yükseltti. Bu durum Kariyer.net’in İstihdam Endeksi verilerine de yansıdı. Verilere göre 2023’te hem yeni hem de toplam iş ilanı sayılarında artış görüldü. Verilere göre geçen yıl en çok yeni ilan yayınlanan sektörler sırasıyla yapı, üretim ve sağlık olurken en çok başvuru alan sektörler sağlık, tekstil ve üretim şeklinde sıralandı. 2023 yılında yayınlanan yeni ilan sayılarına göre en çok ilan yayınlanan üç sektör arasında yapı yüzde 16, üretim yüzde 7 ve sağlık yüzde 6 oldu.

İlan sayısı en çok artan pozisyon inşaat oldu

2023’te en çok ilan yayınlanan pozisyon grupları sırasıyla; satış, finans, teknik hizmetler, diğer, idari işler ve hizmet başlıklarındaki pozisyonlar oldu. 2022’ye göre ilan sayıları en çok artan pozisyon grupları inşaat yüzde 24, perakende yüzde 20 ve teknik hizmetler yüzde 19 olarak sıralandı. 2023’te en çok başvuru alan sektörler sırasıyla sağlık, tekstil ve üretim oldu. İlan başı başvuru sayıları bir önceki yıla göre artan sektörler telekomünikasyon, finans-ekonomi ile reklam ve tanıtım oldu. Kariyer.net’in İstihdam Endeksi verileri 2023’te ilan başı başvuru sayısı en yüksek olan sektörlerin ise finans-ekonomi, telekomünikasyon ve havacılık olduğunu gösterdi.

Bilişim grubunda artış sürüyor

Kariyer.net İstihdam Endeksi verileri doğrultusunda bilişim sektöründe belirli pozisyonların ilan sayılarının artış trendinde olduğu görülüyor. 2023’te Bilişim sektöründe en çok ilan açılan pozisyonlar grafik tasarımcı, yazılım uzmanı, grafiker, bilgi işlem uzmanı ve ERP uzmanı oldu. Geçen yıla göre ilan sayıları en çok artan bilişim pozisyonları grubu ise veri giriş uzmanı, data operatörü, veri kontrolörü gibi rollerin yer aldığı ‘veri girişi’ grubu olurken bu gruptaki artış yüzde 10 seviyesinde gerçekleşti. Yönetim sistemleri uzmanı, sistem yönetimi yöneticisi ve MIS uzmanı gibi pozisyonların yer aldığı ‘yönetim bilişim sistemleri’ grubunda yüzde 5 oranında artış yaşanırken ürün sorumlusu, ürün ağacı uzmanı, ürün mühendisi gibi pozisyonların yer aldığı “ürün yönetimi” grubunda yaşanan artış oranı yüzde 18 oldu.

Yapıda en çok İstanbul, Ankara, İzmir aradı

İstihdam Endeksi verilerine göre 2023’te yapı sektöründe en çok ilan açılan pozisyon grupları mimarlık, inşaat ve emlak olarak sıralandı. Aynı dönemde bu sektörde en çok ilan açılan iller sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir oldu.

İstihdam piyasası 2024’e hareket artışı işaretleriyle girdi

Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal 2023 İstihdam Endeksi verileriyle ilgili olarak şunları söyledi: “2023’e hepimizi derinden üzen ve sarsan deprem felaketleri ile başladık. Üzüntümüzü yaşarken depremin açtığı yaraları sarabilmek için Deprem İstihdam Seferberliği ve diğer çalışmalarımızla üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için çabaladık. Deprem ve seçimler nedeniyle iş dünyasının istihdam açısından daha temkinli bir yıl geçirmesi bekleniyordu ancak 2023 hem işveren hem de iş arayanlar açısından hareketli geçti. Kariyer.net’te geçen yılın aynı dönemine kıyasla hem yeni hem de toplam ilan sayısı arttı. Adaylar ve işverenler ile gerçekleştirdiğimiz araştırmaların sonuçlarına dayanarak 2024 yılında istihdam piyasasındaki hareketliliğin artarak devam edeceğini öngörüyoruz. İşverenlerin daha çok ilan açtığı, adayların iş değiştirme iştahının daha fazla olduğu bir döneme giriyoruz diyebiliriz.”

Deprem bölgesindeki inşaatlar gayrimenkul sektöründe istihdam rekorunu getirdiDeprem bölgesindeki inşaatlar gayrimenkul sektöründe istihdam rekorunu getirdi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.